A West Side Story remake-je szép és jó, de érthetetlen, miért készült el

A karácsonyi időszakra befutott minden idők egyik legfeleslegesebb remake-je.

2021. december 11., 18:25

Szerző:

Év végéhez közeledve a filmgyártók és a streaming-szolgáltatók is bedobták magukat, amelynek következtében jó ideje nem látott sorozat- és filmdömping jut a nézőknek a karácsonyi időszakra. A mozis megjelenések egyik legmeglepőbb darabja minden bizonnyal a Steven Spielberg által hatvan évvel az eredeti film megjelenése után újrakreált West Side Story, amibe tulajdonképpen egyetlen új ötlet sem fért bele, a dalok és a koreográfiák is szinte teljesen megegyeznek az eredeti filmben látottakkal. A Rómeó és Júlia történetéhez hasonló bandaháborút bemutató romantikus musicalre pedig nagyon ráfért volna egy kis újítás, ugyanis a '60-as évekbeli etnikai konfliktusok mára már avíttnak hatnak az univerzális üzenet ellenére is. Kritika.


Fotó: Niko Tavernise. © 2021 20th Century Studios

Nem túlzás azt mondani, hogy a West Side Story minden idők egyik, ha nem legnagyobb jelentőséggel bíró musicalje. Az biztos, hogy helyet érdemel a Grease és a Hair között, ezt bizonyítja a tíz elnyert Oscar-díj is, valamint az is, hogy napjainkban alapvető kulturális viszonyítási pont a lengyel és Puerto Ricó-i bevándorlók konfliktusát feldolgozó történet. Ahogy azonban teltek az évtizedek – egészen pontosan hatvan év telt el az eredeti film és a mostani remake között – a filmes világ is nagyon megváltozott és egyre inkább elkezdtek foglalkozni a rendezők a művészetükben való politikai és/vagy társadalmi állásfoglalással. 

A West Side Story pedig tökéletes alapanyag lett volna ahhoz, hogy a mai Amerika etnikai viszonyairól is szülessen egy emlékezetes musical, újragondolva a film alapkonfliktusát.

Steven Spielberg – akinek gyerekkora óta ez az egyik kedvenc musicalje – azonban nem merte ekkora fába vágni a fejszéjét. Hogy emögött a mű tisztelete vagy inkább a negatív sajtóvisszhangtól való félelem volt-e, azt nem tudni, mindenesetre érezni a rendkívül hosszú, két és fél órás filmen, hogy egyszerűen nem illik bele napjaink mozis repertoárjába. Tulajdonképpen semmit nem modernizáltak az alapanyagon, sőt még a filmes technológia fejlődését sem akarták kihasználni: az éles, modern képvilág helyett az 50-60-as éveket akarták megidézni az elmosott kameraképpel. Ez viszont nem autentikusnak, hanem inkább izzadságszagú másolásnak hat. Pedig a történet egy alapvetően univerzális sablont biztosíthatott volna rendezőnek ahhoz, hogy elengedje a képzelet. Márpedig ha van olyan rendező, aki bizonyította már, hogy lehet bízni az ötleteiben, az egyértelműen a már 74 éves Spielberg lenne. 

WEST SIDE STORY
Fotó: Niko Tavernise. © 2021 20th Century Studios

Új színészekből persze nem volt hiány: a Csillagainkban a hiba és a Nyomd bébi, nyomd! színészét, Ansel Elgortot sikerült megnyerni a főszerepre, aki abszolút kihozza magából a maximumot mind színészet, mind éneklés tekintetében. Rachel Zegler Maria szerepében már egészen másik tészta: a fiatal színésznő énekhangján túl nem sok mindent tudott hozzátenni a filmhez érzelmi töltet tekintetében. A legkellemesebb apró kis meglepetés a történet rajongóinak mégis az volt a rendezőtől, hogy az 1961-es film főszereplőjét, az Anitát életre keltő Rita Morenot viszont láthatjuk a 2021-es remakeben, ráadásul egy igen fontos szerepben.

Technikai szempontból nyilván nehéz lenne belekötni a filmbe, ugyanis Spielberg semmit nem változtatott az alapműhöz képest, mondhatni biztonsági játékot játszott.

A legfontosabb kérdés, ami mégis sokakban merülhet fel a moziból kifelé jövet, hogy mégis miért készül ez a film.

Nem alapvetően a remake-ek intézményével van baj, hanem inkább azokkal az újragondolt alkotásokkal, amelyek nem alakítják az eredeti művet olyan módon, hogy az napjaink nézőivel is rezonáljon valamilyen szinten. Itt pedig elvérzik a West Side Story (2021), amire mintegy 100 millió dollárt költöttek a készítők. 

A film előzetese alább tekinthető meg:

(Kiemelt kép: Jelenet Steven Spielberg 2021-es West Side Story című filmjéből. Fotó: Niko Tavernise. © 2021 20th Century Studios)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.