Vidám vasárnap a világvégén

November 3-án és 4-én a Trafóba látogat egy belga színházi portré, a Vasárnap az anyatermészet fékezhetetlen erejével birkózó emberiségről. 

2022. október 24., 17:20

Szerző:

A Vasárnap élénk, költői vizualitással, bábokkal és tárgymanipulációval mesél egy családról, akik valahol a (talán nem is olyan távoli) jövőben egy meghitt hétvégi napot készülnek együtt tölteni — ám hirtelen olyan viharos szél támad, amibe a falak is beleremegnek, szakadni kezd az eső, és mindez még csak a kezdete a körülöttük kibontakozó égiháborúnak. A szereplők az éghajlati káosz minden csapása ellenére bizarr makacssággal igyekeznek zavartalanul folytatni meghitt családi összejövetelüket, a közönség pedig ezen az egyszerre szellemes és tragikus abszurdumon át szemlélheti korunk viszonyát a klímakatasztrofával.

Az előadás a belga Focus és Chaliwaté színtársulatok együttműködésében jött létre. A két alkotócsoport összhangját azonos esztétikai gondolkodásuk és színházi nyelvük, illetve a szokatlan színházi formák iránti közös elköteleződésük alapozta meg. Európai turnéján a Vasárnap számos díjat besöpört – többek közt a Maeterlinck-díjat is elnyerte a legjobb művészi és technikai kivitelezés kategóriákban.

Az álomszerű fikció és a tényszerű valóság határán egyensúlyozó darab az emberi természet leleményességét és makacsságát veszi górcső alá – az emberiség azt a végtelennek tűnő érzelmi és fizikai eszköztárát, amellyel igyekszik megőrizni mindennapi szokásait, háborítatlan közérzetét,  hogy akár az ökológiai összeomlás fenyegető veszélye ellenére is fenntarthassa a normalitás érzetét.

Az előadás november 3-án és 4-én látható a Trafóban.

(Kiemelt fotónk: Tristan Galand és Atelier Design)

Az 55. évfolyamában járó Színház folyóirat nem jelenik meg többet nyomtatott formában. A decemberi lapszámmal a nyomtatott kiadás – a szerkesztőség kezdeményezésére és a Színház Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával – megszűnik.

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta – közölte az Agrárminisztérium pénteken.

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint Nagy István tárcavezető.