Veszprém, Elefszína és Temesvár lesznek Európa Kulturális Fővárosai 2023-ban

Az új kulturális fővárosok rendezvényekkel, kiállításokkal és előadásokkal ünneplik a kitüntetést a 2023-as év során.

2023. január 6., 17:50

Szerző:

2023-ban Veszprém, Elefszína és Temesvár nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet – írja a az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím lehetőséget kínál az európai kultúrák gazdagságának és sokszínűségének bemutatására, ösztönzi a fenntartható turizmust, és elősegíti a városok fejlődését a kultúra révén. Emellett hosszú távú pozitív társadalmi és gazdasági hatásai is vannak mind a városokra, mind azok környékére nézve. A sikeres pályázathoz a városoknak hangsúlyos európai dimenzióval rendelkező kulturális programot kellett kidolgozniuk, amely ösztönzi a lakosaik és közösségeik aktív részvételét.

2023-ban, némileg szokatlan módon egy régió – a Veszprém-Balaton régió – lesz Európa Kulturális Fővárosa. A megyei jogú város közel van a népszerű Balatonhoz, ezért a két régiót össze lehetett vonni. Ennek eredményeként gazdag kulturális programmal várják a látogatókat a következő évben – hívja fel a figyelmet a Hungary Today.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023. január 21-22-én látványos ünnepséggel és kulturális kísérőrendezvényekkel indítja az Európa Kulturális Fővárosa programévet a magyar himnusz születésének 200. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából. A megnyitón két napon át zene, tánc, képzőművészet és regionális gasztronómiai élvezetek várják a látogatókat. 

Az Európa Kulturális Fővárosa címet már egy másik magyar város is viselte, Pécs 2010-ben kapta meg a megtisztelő címet.

(Kiemelt képünk: A veszprémi vár 2020. augusztus 6-án. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program 2023 (EKF) ötven milliárd forintos kormányzati támogatást kap, az infrastrukturális fejlesztések mellett ebből valósulnak meg a rendezvények is. MTI/Vasvári Tamás)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.