Veszprém, Elefszína és Temesvár lesznek Európa Kulturális Fővárosai 2023-ban

Az új kulturális fővárosok rendezvényekkel, kiállításokkal és előadásokkal ünneplik a kitüntetést a 2023-as év során.

2023. január 6., 17:50

Szerző:

2023-ban Veszprém, Elefszína és Temesvár nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet – írja a az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím lehetőséget kínál az európai kultúrák gazdagságának és sokszínűségének bemutatására, ösztönzi a fenntartható turizmust, és elősegíti a városok fejlődését a kultúra révén. Emellett hosszú távú pozitív társadalmi és gazdasági hatásai is vannak mind a városokra, mind azok környékére nézve. A sikeres pályázathoz a városoknak hangsúlyos európai dimenzióval rendelkező kulturális programot kellett kidolgozniuk, amely ösztönzi a lakosaik és közösségeik aktív részvételét.

2023-ban, némileg szokatlan módon egy régió – a Veszprém-Balaton régió – lesz Európa Kulturális Fővárosa. A megyei jogú város közel van a népszerű Balatonhoz, ezért a két régiót össze lehetett vonni. Ennek eredményeként gazdag kulturális programmal várják a látogatókat a következő évben – hívja fel a figyelmet a Hungary Today.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió 2023. január 21-22-én látványos ünnepséggel és kulturális kísérőrendezvényekkel indítja az Európa Kulturális Fővárosa programévet a magyar himnusz születésének 200. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából. A megnyitón két napon át zene, tánc, képzőművészet és regionális gasztronómiai élvezetek várják a látogatókat. 

Az Európa Kulturális Fővárosa címet már egy másik magyar város is viselte, Pécs 2010-ben kapta meg a megtisztelő címet.

(Kiemelt képünk: A veszprémi vár 2020. augusztus 6-án. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program 2023 (EKF) ötven milliárd forintos kormányzati támogatást kap, az infrastrukturális fejlesztések mellett ebből valósulnak meg a rendezvények is. MTI/Vasvári Tamás)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.