Vári Éva egy demenciáról szóló játékfilmmel tér vissza

A gyémánt út pora című filmet egy intenzív osztályon is dolgozó orvos, Dr. Vámos Zoltán rendezi.

2021. október 10., 18:55

Szerző:

Egy nagyon fontos témát, a demenciát dolgozza fel egy készülőben lévő új, magyar, valós történeten alapuló kisjátékfilm. A gyémánt út pora című filmet egy praktizáló szakorvos, Dr. Vámos Zoltán rendezi, a főbb szerepekben pedig olyan nevek tűnnek majd fel mint a négy éve csak ritkán, színházi darabokban látható Vári Éva, mellette pedig Orosz Ákos, Tőröcsik Franciska, Elek Ferenc és Koltai Róbert is szerepel majd a filmben. A bemutató várhatóan 2022 őszén lesz, az Alzheimer kór világnapján.

„Eredetileg az volt a tervem, hogy egy hétrészes sorozatot csináljak a koronavírus-járvány hullámairól, révén hogy mindegyiket testközelből követtem végig, mint intenzív osztályon dolgozó szakorvos” 

– nyilatkozta lapunknak Vámos Zoltán, a film rendezője. Ám amikor felvázolta terveit Schultz Sándor forgatókönyvírónak és Pataki Éva Balázs Béla-díjas írónak, akkor elmesélt egy, a gyakornoki évei alatt történt esetet. Ez ihlette végül A gyémánt út pora című filmet, amely egy fiatal orvos ügyeleti munkanapját mutatja be, aki empatikus hozzáállásával kommunikálni tud Alzheimer kórral küzdő idős beteggel. A hosszú és fárasztó nap végén a COVID-intenzíves orvos átértékeli az egész életét és családjához fűződő viszonyát is.

A rendező szerint a film elsődleges célja a figyelemfelhívás és az érzékenyítés, ugyanis meglátása szerint nem esik elég szó napjainkban a leginkább időseket érintő betegségről. „Fontos, hogy behozzuk a közbeszédbe a demenciáról szóló kommunikációt, ugyanis előbb, vagy utóbb sajnos mindenkit utolér. A társadalom pedig úgy viselkedik, mintha ez egy stigma lenne” – mondta a rendező. Tapasztalatai szerint a legtöbb családban a diagnosztizálás után az történik, hogy a szeretteit elkezdik rejtegetni. Vámos Zoltán elmondta, a betegség leggyakoribb tünete, hogy a szociális érzékek és az önkritika eltűnik az egyénből, így olyan dolgokat is megcsinál, ami a többség számára kellemetlen. „Azzal viszont, hogy a család ignorálja, csak rontanak a helyzeten, ugyanis a demens emberek állandó figyelmet igényelnek” – mondta. 

Az egyetemi adjunktusként és mentőorvosként is dolgozó rendező szerint a film visszaadja a mai magyar kórházi viszonyokat is. „Nincs benne szépítés, ugyanis azt szeretném kiváltani a nézőkből, hogy a film után jusson eszükbe az idős családtagjaik, és hogy többet foglalkozzanak velük.” – mondta. A filmet eddig tizenegy filmfesztiválra nevezték be, a bemutatót pedig két helyszínen, Pécsett és Budapesten tartják majd jövő év szeptemberében, az Alzhaimer-kór világnapján. „Ez egy kisjátékfilm, amit nagyon nehéz eljuttatni a közönséghez. De ha sokan gondolják úgy, hogy az ember lelkére is figyelnünk kell, nem csak a testére, akkor már egy lépéssel előrébb vagyunk” – zárta Vámos Zoltán.


Vári Éva színésznő és dr. Vámos Zoltán rendező a Gyémánt út pora című magyar kisfilm forgatásán 2021. október 4-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

A filmben a demens női beteget a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Vári Éva alakítja. A színésznő évek óta csak színházi darabokban tűnt fel, 2017-ben ugyanis maga mögött hagyta a fővárost, és Pécsre költözött. Itt előbb a város kulturális nagydíját kapta meg a színésznő, később pedig a város díszpolgára is lett. Elmondása szerint nagyon örült a film készítőinek megkeresésének, ugyanis 80 fölött már kevés a lehetőség arra, hogy értékes szerepet kapjanak a színészek. 

„Az általam alakított karakter akár lehetnék én is, de én szerencsére jobb fizikai és mentális állapotban vagyok. A környezetemben viszont sok demens van, épp azért is fontos ez a film számomra, hogy megtanuljunk beszélni erről a témáról, és kellő empátiával kezeljük” 

– mondta Vári Éva. Elmondása szerint a rendezőnek és személyesen neki is nagy felelősség van abban, hogy egy filmben hogyan mutatnak be a nézőknek egy magányos, beteg embert. Álláspontja szerint fontos, hogy együttérzéssel, méltóságteljesen ábrázolják. „Mindenki fél a kórháztól, a haláltól, én is. Ezen érzéseket szeretném nagyon személyesen megmutatni. Ebben nagy segítségemre lesz a rendező és a kitűnő partnerek” – mondta Vári Éva.

(Kiemelt kép:Vári Éva színésznő a Gyémánt út pora című magyar kisfilm forgatásán 2021. október 4-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!