Változatos programokkal készülnek a Duna-napon

Programkavalkád várja a torockói Duna-nap szombati látogatóit: a rendezvényen többek között Petőfi-kiállítás, hagyományőrző programok és filmvetítések, irodalmi műsorok, interaktív mesejáték, valamint Baricz Gergő, Dolhai Attila, Miller Zoltán és Keresztes Ildikó részvételével nagykoncert várja a helyszínre látogatókat.

2023. június 3., 10:00

Szerző:

A nagyközönség megtekintheti a Petőfi Sándor életéről és költői munkásságáról összeállított mozgókiállítást a Petőfi-buszon, valamint a Hazajárók, magyarok a Kárpát-medencében címmel összeállított szabadtéri tárlatot is. A 2022-es Duna Nap mesterségbemutatójának sikerén felbuzdulva a szervezők idén még közelebb hozzák a szervezők a mestereket és tanítványaikat: a látogató nem csak az adott mesterség folyamataiba nyerhetnek betekintést, hanem próbára tehetik ügyességüket is kézműves mesterek útmutatásával – olvasható a Duna-nap honlapján.

Az idén három naposra bővül rendezvényen emellett többek között íjászatot, torockói népviselet-bemutatót és kézműves vásárt is szerveznek. Az Ízek utcájában gasztronómiai élmények várják az érdeklődőket.

A Tündérkertben gyerekprogramokat, egyebek mellett Petőfi Sándor életútját bemutató kincskereső játékot, interaktív mesejátékot, akadálypályát, valamint kézműves foglalkozásokat szerveznek. A Városháza dísztermében a különböző korosztályok számára a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült filmeket vetítenek, az Unitárius templomban pedig megtekintő lesz a Szent Korona másolata.

A Pilvax udvaron Gyimesi Emese történész Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelmi szabadságharca címmel tart előadást, majd a Kifordulás című, egyszemélyes eposzparódia lesz megtekinthető A helység kalapácsa nyomán Molnár Bence előadásában. Ugyanezen a helyszínen Mi a szerelem? címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak Gyimesi Emese történész, valamint Kucserka Zsófia, Rózsafalvi Zsuzsanna és Kovács Sándor irodalomtörténészek részvételével – írják.

A Pódiumszínpadon fellép Szvorák Katalin és zenekara. Napjaink Petőfije címmel Petőfi szavalásokat és zenés produkciókat adnak elő Bánföldi Szilárd és Boros Erzsébet közreműködésében, valamint Járok, kelek én is zöld erdőben címmel a torockói kisiskolások előadását ismerheti meg a közönség.

A honlap tájékoztatása szerint a Nagyszínpadon a Cimbaliband, a Balkan Fanatik, a Csík Zenekar koncertezik, valamint ugyanitt az Összetartozás koncert részeként Baricz Gergő, Dolhai Attila, Miller Zoltán és Keresztes Ildikó lép fel. A szombati program zárásaként a tűzijátékot a Szent Efrém Férfikar élőben kíséri a Nagyszínpadról.

A Duna-napot 2014 óta tartják meg a június 4-i nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó hétvégén az Europa Nostra-díjas Torockón. A Duna-nap célja, hogy a magyarlakta vidékekről érkező művészek előadásaival, koncertjeivel, gyermekeknek és felnőtteknek szóló programokkal erősítsék a nemzeti összetartozás érzését. Az anyaországból, Délvidékről, Őrvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkező fellépőknek köszönhetően a Duna-nap programjaira ellátogatók részesei lehetnek az ősi kultúra, a hagyomány és a modern világ találkozásának.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Duna Nap Torockó Facebook oldal.)

Érdekes gondolatkísérletre készül a Ferencvárosi Pinceszínház. Arra keresik a választ, hogy mi történik a három nővérrel, miután Csehov darabja véget ér. Eljutnak valaha Moszkvába? És mi lesz Natasával?

Elhunyt a Magyar Televízió több kultikus produkciójának operatőre, Bayer Ottmár – közölte kedden a hirado.hu.