Utcanovellák – Irodalom a buszmegállókban

2017. július 18., 15:55

A JCDecaux Hungary médiacég több ezer plakát- és citylightfelülettel rendelkezik országszerte. A cég filozófiájának lényege, hogy a városi élet minőségét szeretnék javítani. Például a busz- és a villamosmegállókba olyan fedett utasvárókat telepítenek, ahol padon ülve, esőtől védetten lehet várakozni. Az utcabútorokat a közterület-használati díj elengedésével teszik ki a megállókba, s cserébe az önkormányzatoktól értékesíthető hirdetési felületet kapnak.

A médiavállalat a magyar kultúrát is támogatja. A minőségi városi élethez ugyanis hozzátartozik az is, hogy a járművekre való várakozási időt hasznosan töltsük el, akár a hazai kortárs irodalom olvasásával. Ezért a JCDecaux Hungary Álljon meg egy novellára! címmel áprilisban irodalmi pályázatot hirdetett. Profik és amatőrök is beadhattak jeligés pályaműveket. Samu Tímea, a JCDecaux társ-vezérigazgatója a 168 Órának elmondta, 2500 novella érkezett hozzájuk.

– Rövid, négy-öt perc alatt elolvasható írásokat kértünk, amelyek illeszkednek a busz- vagy villamosmegállók közegébe. Az esetleges gyerekolvasók miatt erőszakos vagy pornográf tartalmú szövegeket nem fogadtunk el – tette hozzá Samu Tímea.

A szövegeket olvasóteamek előválogatták, majd Grecsó Krisztián választotta ki azt a legjobb húsz írást, amely a citylightokra kikerülhet. A novellák nyolcvan budapesti megállóban olvashatók júliusban és augusztusban, illetve angol műfordítás is készült a turistáknak. Vidéki városok megállóiban is találkozhatunk a húsz írással.

Grecsó Krisztián döntött a jeligés pályaművek első három helyezettjéről is. Somogyi Boglárka Katicabogár című prózája lett a győztes. A szerző amatőr, ez az első novellája.

S. ZS.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!