Ukrajna cáfolja az orosz állítást, hogy 600 orosz katonát öltek meg

Ukrajna „propagandának” minősítette azt az orosz állítást, amely szerint több száz ukrán katonát ölt meg egy támadásban.

2023. január 9., 11:33

Szerző:

Moszkva azt állította, anélkül, hogy bizonyítékot szolgáltatott volna, hogy egy „tömeges rakétacsapás” során a keleti Kramatorszk városában több mint 600 ukrán katonát ölt meg. Azt is állította, hogy a támadás megtorlás volt egy orosz támaszpont elleni ukrán támadásért, amelyben több tucat orosz katona vesztette életét újév napján. Az ukrán hadsereg cáfol – írja a BBC.

„Ez az orosz propaganda újabb darabja” – mondta Szerhij Csereváty, az ukrán hadsereg szóvivője a BBC-nek. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy több mint 600 ukrán katonát öltek meg az ukrán erőknek ideiglenesen otthont adó épületekre mért csapás során. Moszkva szerint két épületben több mint 1300 ukrán katonát szállásoltak el. A támadásokat „megtorló csapásnak” nevezték, hogy megbosszulják a Makiivkában megölt 89 orosz katona halálát. Ukrajna szerint 400 ember halt meg vagy sebesült meg abban az incidensben, míg az orosz nacionalisták a közösségi médiában több százas számokat közöltek.

Moszkva egyelőre nem szolgáltatott bizonyítékot a kramatorszki halálesetekkel kapcsolatos állítására. A csapások két iskolaépület – a 28-as és a 47-es számú szakiskola – közelében történtek, amelyek megegyeznek az Oroszország által megadott adatokkal. Moszkva szerint az épületekben ukrán katonai személyzetet szállásoltak el. Azonban nincs olyan bizonyíték, amely azt mutatná, hogy ez a két épületet súlyos találat érte, vagy hogy az Oroszország által állított mértékű tömeges halálesetek történtek volna.

(Kiemelt képünk: Ez a 2023. január 1-jén készült felvétel egy utcát mutat áramszünet idején a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában. Sameer Al-DOUMY / AFP)

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.