Újabb tiltakozás alakul a Liget-projekt ellen

Petíciót fogalmaztak meg magyar zenészek, akik nem akarják, hogy fákat vágjanak ki a Ligetben a Zene Háza megépítése miatt. A tiltakozók a Zenészek a Magyar Zene Háza Ellen néven külön Facebook-oldalt hoztak létre, ahol a petíciót közzétették és a projekttel kapcsolatos kifogásaikat részletezik: többek között azt, hogy „Ez a 25 milliárd miért nem a vidéki zeneiskolák kincstárát gazdagítja?”

2016. július 14., 18:20

A zenészek az alábbi petíciót

tették közzé, aláírásra buzdítva az abban foglaltakkal egyetértőket:

„Mi, magyar zenészek, határozottan elítéljük, hogy a magyar zene ügyére hivatkozva fákat vághassanak ki!

Teljes egyetértésben valljuk Kodály Zoltán szavait, miszerint »A tudomány, művészet nem szolgálhat senkinek. Önnönmagáért van. Nem lehet sem ancilla theologiae, sem meretrix politices«, azaz »sem a vallás szolgálóleánya, sem a politika kurvája« nem lehet.

A fent leírtakból egyértelműen következik, hogy nem értünk egyet sem a Liget fáinak kivágásával, sem azzal, hogy a fák helyére épületeket építsenek, ezzel szűkítve a zöldterületet. Nem érezzük sem átgondoltnak, sem szükségesnek egy zenei központ felépítését a Ligetben, mivel erre Budapesten rengeteg, ennél sokkal alkalmasabb és funkcióját illetően impozánsabb helyszín is létezik, ahol nem kell az építkezéssel ilyen elfogadhatatlan pusztítást végezni.”

A tiltakozók a Facebook-oldalukon megosztották az alábbi lépet is ügyük alátámasztására (Ludwig van Beethoven a VI., avagy Pastorale-szimfónia írása közben – Almanach der Musikgesellschaft):