Új hagyományt indítunk el – hamarosan indul az Opera Fest

A Zsámbékon felnőtt szoprán operaénekesnő, Szabó Réka Magyarországról és külföldről hívott meg művészeket, hogy az opera szépségét és az operett hagyományait megismertesse a magyar közönséggel a felújított Zichy-kastély kertjében. Az Opera Fest augusztus 19-én nyitja meg kapuit.  

2022. augusztus 18., 10:31

Szerző:

A berni operaház tagját kérdeztük arról, hogy mi a célja az Opera Fest életre hívásával, illetve milyen műveket hallhatnak a résztvevők. Szabó Réka ki szeretné deríteni, mennyit ér a művészet a magyaroknak.

Augusztus 19-én nyitja meg kapuit az Opera Fest. A komolyzenei fesztivál mottója egy kérdés: „Mennyit ér neked a művészet?”. Visszakérdeznék: önnek, a fesztivál életre hívójának mennyit ér a művészet? 

Nekünk sokat, de pontosan azért választottuk ezt az új kezdeményezés mottójául, mert tényleg arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyit ér az embereknek a művészet. Mindenki annyival járulhat hozzá, annyit fizet a belépőért, amennyit jónak lát. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy van-e ennek a fesztiválnak jövője.

Széleskörű nemzetközi tapasztalattal bíró operaénekesnő. Nemzetközi összehasonlításban hogyan látja a helyzetet? Legalább annyira kíváncsiak az emberek a komolyzenére itthon, mint Olaszországban vagy állandó lakhelyén, Bernben? 

Most épp Portugáliában voltam és az emberek imádták, álló tapssal fogadták a produkciót. Magyarországon rengeteg kezdeményezés van, ezért gondoltam, hogy belevágunk és ezzel a fesztivállal Zsámbékon indítunk el egy új hagyományt. Magyarországon egyébként is nagy hagyománya van az operának, minden azon múlik, hogyan tudjuk kommunikálni a programokat az emberek felé. 

 Zsámbéki kötődésű. Mit jelent önnek fellépni a szülővárosában? Jobban izgul, mint máskor vagy inkább felszabadító érzésként éli meg? 

 Azt hiszem, ott fellépni, ahol az ember felnőtt, hatalmas élmény, pláne úgy, hogy szinte folyton turnézik. Már nagyon várom. Zenésztársaimmal is szóba jött ez a kérdés. Arra jutottunk, hogy hazai pályán fellépni inspirációt jelent, amiből lelkileg is tovább lehet építkezni. 

Három fellépőtársa is lesz, miért pont őket választotta?

Azért, mert zseniális művészek. Másodsorban pedig azért, mert például Szüts Aporral nagyon egy hullámhosszon vagyunk, nagyon jó együttműködni vele, a konzervatóriumban osztálytársak is voltunk. Szüts Apor zongorán játszik majd. A tenor Beeri Benjamin szintén élt egy darabig Zsámbékon. Philipp Mayerrel pedig a berni operaházban ismerkedtem meg, egy párt is alkotunk, s ő rengeteget segít nekem ennek a fesztiválnak a létrehozásában. 

 Mit hallhat majd a fesztiválon a közönség? 

Olyan operákból hangoznak majd el áriák, mint a Figaro házassága és a Szerelmi bájital, de spanyol, illetve orosz dallamok, valamint Lehár, Kodály, Verdi és Liszt művei is felcsendülnek. A közönséget minél jobban be szeretnénk vonni, ezért  mindig el fogjuk mondani, hogy épp mit és miért hallhatnak, programfüzetet nem fognak kapni. 



Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.