Tűzfalra került a golyózás

Buzás Alíz – a 168 Óra hetilap illusztrátora – festhette fel a Corvin-sétány sarkán található tűzfalra a Színes Város Csoport egyik újabb alkotását, amelyet a környéken játszódó Pál utcai fiúk ikonikus jelenete ihletett. 

2022. július 7., 16:49

Szerző:

Hamarosan átadják a Corvin Sétány mentén épült utolsó lakóépület, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia által jegyzett Grand Corvin második ütemét is. Az épület befejezésével végéhez közelít Közép-Európa legynagyobb városrész-megújítási projektjének egyik legfontosabb fejezete. A több mint egy évtizede tartó fejlesztés a Cordia számára is kiemelt jelentőséggel bír, ezért a Grand Corvin 2 melletti tűzfalra a Színes Város Csoporttal közösen egy, a kerület vonatkozásában is ikonikusnak számító irodalmi mű, A Pál utcai fiúk egy részletének felfestévél tiszteleg a városrész és az elmúlt évtized közös munkája előtt – írja a Papageno.

A megvalósítás és a megfelelő pályamunka kiválasztása Magyarország elsőszámú tűzfalfestéssel és köztérszínesítéssel foglalkozó szervezete, a Színes Város Csoport közreműködésével valósult meg. „Molnár Ferenc az egyik kedvenc íróm volt mindig is, ahogy az a korszak szintén, amelyről írt, viszont a Pál utcai fiúk és a Liliom mellett sok jó, és talán kevésbé ismert elbeszélését szeretem, ilyen az Andor, az Egy pesti leány története, vagy éppen Az éhes város. Ezért is volt igazán szerethető ez a projekt számunkra, mert az ismeretterjesztés is a része” – avat be a projekthez fűződö személyes motivációjába Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára.

A pályázat zártkörű volt, melyre a Csoport által javasolt művészeket kértek fel. A felhívásra az alkotók friss és kreatív pályázatokat adtak be, melyek közül szinte bármelyik remek választás lett volna, mégis Buzás Aliz illusztrációja nyerte el leginkább a megrendelő Cordia tetszését. 

Buzás Aliz 1990-ben született, 2013-ban diplomázott a MOME tervezőgrafika szakán, de már középiskolában is ezt a szakmát tanulta Szegeden. Kicsi gyerekként is teljesen egyértelmű volt számára, hogy grafikus akar lenni. Valóra is váltotta álmát: szabadúszó illusztrátor lett, aki szeret kísérletezni a formákkal, mintákkal és színekkel. Mániákusan rajzol kávézókban, baráti találkozókon, éttermekben filcekkel és ipad-del is. Rajzaival szeretné megmutatni, hogy milyen színesnek, játékosnak látja a világot. Kapott már felkérést a Közlekedési Múzeumtól, a Facebooktól és a Washington Post-tól is. Vonzza az újdonság, szeret új dolgokat kipróbálni, de témaként gyakran visszatér a városi közlekedéshez, az építészet és az ember kapcsolatához. Búzás Alíz a 168 Óra hetilap egyik illusztrátora. 

(Kiemelt képünk: Színes Város Facebook.)

A Fidelio hosszas kutatómunkájának köszönhetően egy olyan televíziós riportfelvétel került elő Ország Liliről, aminek a létezéséről mindezidáig senki sem tudott. A festőművésznő születésének évfordulója alkalmából a Fidelio a nyilvánosság elé tárja a felvételt.