Túlélte Budapest ostromát, mégis kidobták a kisangyalt a Széll Kálmán térre

Sikerült megmenteni a Trombitáskert előtt álló, annak átalakításákor a sittes konténerbe dobott angyalszobrok egyikét. 

2022. június 20., 13:29

Szerző:

A Trombitáskert több mint két évszázadon át volt a budai oldal fontos helye: a Margit körút a mai Széll Kálmán térbe torkolló végénél egyes források szerint Buda 1686-os visszafoglalása után született meg az első vendéglátóhely, aminek a helyét a reformkorban már egy kocsma vette át. A legenda szerint a nevét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején kapta egy ide bekvártélyozott és hősi halált halt honvéd trombitás után. Buda emblematikus helye a viharos évszázadokat igen, de a koronavírus-járványt már nem élte túl, hiszen 2021 áprilisában bezárt. A részben már eddig is több vendéglátóhely között megosztott területű Trombitáskertben nemrég bezárt söröző helyén egy vízipia-bár fog nyílni, nemrégiben pedig megindult a falak engedélyhez nem kötött bontása, aminek nem várt következményei is voltak:

az utcáról nyíló kapu két oldalán 2018-ban megjelent két kőszobor egyike, a felsőtestét elveszített lovagló puttó június 16-ra nyomtalanul eltűnt, társát pedig a bontási terület előtt álló konténer mellé helyezték.

 

A kerület polgármestere, Őrsi Gergely a Facebookon, illetve a különböző felületeken egyre szaporodó posztoknak köszönhetően intézkedett, így az időközben már a konténerbe hajított szobrot előbb a városrendészet teherautójával, illetve embereivel próbálta elszállíttatni – írja a 24.huA kiküldött emberek nem jártak sikerrel, így végül a Rózsadomb Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével, röviddel éjfél előtt sikerült azt begyűjteni. A szobor sérült párja talán már a csütörtökön elszállított konténer tartalmával együtt vált építési törmelékké, társa azonban rövidesen a Budapesti Történeti Múzeumba kerül, ahol döntenek majd a sorsa felől.

A két műkő szobor – alighanem épületdísz –, eredeti helyét és funkcióját ugyan nem tudni pontosan, de Borovi Dániel művészettörténész szerint:

a puttó akár a Budapest ostroma előtt itt állt épület homlokzati dísze is lehetett, és valószínűleg az 1920-as években készültek, hiszen az a talapzatával épp erre az átmeneti korszakra utal.


(Őrsi Gergely kerületi polgármester és a Rózsadombi Önkéntes Tűzoltóegyesület tagjai a megmentett anygalszoborral. Fotó: Facebook.)