Tiltakozik a Magyar Filmművészek Szövetsége az Inkubátor program kivégzése miatt

Tiltakozik Tarr Béla elnök és a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége a Inkubátor programot érintő, 2023-ban született döntés miatt. A pályakezdőket támogató Inkubátor program révén évente öt, sok esetben nemzetközi szinten is díjnyertes film készülhetett el. Idén azonban a Nemzeti Filmintézet mindenféle indoklás nélkül utólag bejelentette, hogy az öt nyertes film közül három mégsem készülhet el. 

2023. március 14., 14:22

Szerző:

„Tiltakozunk az agresszív kormánypolitika újabb kulturális térfoglalása ellen! Tiltakozunk, amiért a Nemzeti Filmintézet szakmai legitimitással nem bíró, politikai kinevezettekből álló döntőbizottsága ellehetetlenítette a magyar filmszakma utolsó független, szakmailag elismert, transzparensen működő támogató szervezete, az Inkubátor Program működését!” – idézi a Magyar Filmművészek Szövetségének közleményét a HVG.

„Tiltakozunk, amiért a Nemzeti Filmintézet elfogult, kizárólag politikai szempontokat szem előtt tartó támogatási politikája olyan súlyos válságba sodorta a valaha világsikerű magyar filmművészetet, amilyenre évtizedek óta nem volt példa!” 

– tették hozzá, majd így zárták a közleményt: „Tiltakozunk nemzeti filmművészetünk ellehetetlenítése, a hatalmi politika kiszolgálójává alacsonyítása, propagandává züllesztése ellen!”

Az ügy miatt a múlt héten nyolc szakmai szervezet harmincnégy érintett alkotó aláírásával nyílt levelet írt Káel Csaba filmügyi kormánybiztosnak és a Nemzeti Filmintézet Döntőbizottságának.

(Kiemelt képünk: Tarr Béla magyar filmrendező a törökországi Antalyában 2018. október 2-án. Fotó: Orhan Cicek / Anadolu Agency via AFP)

 

07:00

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!

Bár a leggondosabb kezeléseket végezték el rajta, mégsem tudták megmenteni Erzsi életét. A rejtélyes körülmények között elhunyt Homonnay Gergely macskája állítólag vesebetegséggel küzdött.