Tiltakozik a Magyar Filmművészek Szövetsége az Inkubátor program kivégzése miatt

Tiltakozik Tarr Béla elnök és a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöksége a Inkubátor programot érintő, 2023-ban született döntés miatt. A pályakezdőket támogató Inkubátor program révén évente öt, sok esetben nemzetközi szinten is díjnyertes film készülhetett el. Idén azonban a Nemzeti Filmintézet mindenféle indoklás nélkül utólag bejelentette, hogy az öt nyertes film közül három mégsem készülhet el. 

2023. március 14., 14:22

Szerző:

„Tiltakozunk az agresszív kormánypolitika újabb kulturális térfoglalása ellen! Tiltakozunk, amiért a Nemzeti Filmintézet szakmai legitimitással nem bíró, politikai kinevezettekből álló döntőbizottsága ellehetetlenítette a magyar filmszakma utolsó független, szakmailag elismert, transzparensen működő támogató szervezete, az Inkubátor Program működését!” – idézi a Magyar Filmművészek Szövetségének közleményét a HVG.

„Tiltakozunk, amiért a Nemzeti Filmintézet elfogult, kizárólag politikai szempontokat szem előtt tartó támogatási politikája olyan súlyos válságba sodorta a valaha világsikerű magyar filmművészetet, amilyenre évtizedek óta nem volt példa!” 

– tették hozzá, majd így zárták a közleményt: „Tiltakozunk nemzeti filmművészetünk ellehetetlenítése, a hatalmi politika kiszolgálójává alacsonyítása, propagandává züllesztése ellen!”

Az ügy miatt a múlt héten nyolc szakmai szervezet harmincnégy érintett alkotó aláírásával nyílt levelet írt Káel Csaba filmügyi kormánybiztosnak és a Nemzeti Filmintézet Döntőbizottságának.

(Kiemelt képünk: Tarr Béla magyar filmrendező a törökországi Antalyában 2018. október 2-án. Fotó: Orhan Cicek / Anadolu Agency via AFP)

 

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.