Ez lett Tandori Dezső közel hatezerötszáz kötetes könyvtárának sorsa

A könyvek között számos dedikált és széljegyzetekkel ellátott példány található. 

2021. november 26., 12:42

Szerző:

6413 kötetet adományoztak az örökösök a két éve meghalt Tandori Dezső és felesége, a tavaly elhunyt író-műfordító Ágnes könyvtárából az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának – írja a 24.hu. A gyűjtemény katalogizálása során számos érdekességet találtak a szakértők: szárított levelekre, újságkivágásokra, személyes jegyzetekre, illetve Tandori kortársai – köztük Esterházy Péter, Háy János – által dedikált művekre.

A Tandori házaspár egykori Lánchíd utcai lakásból Vácra szállított gyűjteményt a jövőben egyben fogják kezelni. A főiskolán egy erre a célra speciálisan átalakított teremben pedig az előzetes időpont-egyeztetés után bárki számára látogathatóvá válik.

„Tandori Dezső könyvtárának megőrzésénél fontos szempont volt, hogy egyben maradhasson a könyvtár, hiszen így tudunk igazán teljes képet alkotni arról, milyen könyvek ölelték körül Dezsőt, milyen könyveket olvasott. A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola több szempontból is a legjobb választásnak tűnt: egyrészt nagyon nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadták a köteteket, de emellett Váchoz erős kötődése van családunknak, hiszen Dezső felesége, Ágnes az ötvenes években ott élt szüleivel, testvéreivel. Még az 56-os forradalomról is rengeteg történetet meséltek. Sőt, gimnáziumba is a főiskola épületébe járt” – közölték a hagyaték örökösei.

(Kiemelt kép: Tandori Dezső portréja a Fiumei úti Nemzeti Sírkert ravatalozójában 2019. március 5-én. A Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, a nemzet művésze 80 éves korában, február 13-án hunyt el. Fotó: Kovács Tamás / MTI)