Szüret a nőiség után – Másodszor is Kerekdomb Fesztivál

Idén második alkalommal rendezik meg a Kerekdomb Fesztivált szeptember 8–10. között. A hely szelleméről, város és vidék kapcsolatáról és arról kérdeztük Szabó Rékát, a fesztivál produkciós vezetőjét, hogy friss rendezvényként hogyan tudnak kiemelkedni az egyre növekvő számú fesztiválok közül.

2017. augusztus 22., 17:35

– Milyen célkitűzésekkel indították el a fesztivált?

– Azzal a határozott és ma is változatlan szándékkal indítottuk útjára a Kerekdomb Fesztivált, hogy az erős történelmi és kulturális gyökerekkel rendelkező Tállya települését visszahozzuk a köztudatba és a kulturális vérkeringésbe. Elsődlegesen arra fektetjük a hangsúlyt, hogy bemutassuk a vidék adottságait, a kultúra, a bor és a sport hármasán keresztül. A múlt évhez képest változás, hogy idén már két alkalommal is megrendezzük a fesztivált. A nyárindító, júniusi Kerekdomb a szerelem, a nő és a nőiség témájára épített, míg az őszi rendezvényünk elsősorban a szüretre és a borkultúrára helyezi majd a hangsúlyt.

– Egyre több fesztivál jelenik meg évről évre, talán emiatt is sok átfedés van a programjukban. Hogy lehet felhívni a figyelmet mégis a saját fesztiváljukra?

– A Kerekdomb nem akar és nem is tud más lenni, mint Tállya, valamint Tokaj-Hegyalja adottságaira építő és azokat kihasználó fesztivál. Ez a fesztivál különlegessége, így főleg erre helyezzük a hangsúlyt a programok vonatkozásában is. Igyekszünk magunk is helyivé válni, belakni azokat a közösségi tereket, amelyek hajdan meghatározó szereppel bírtak a település életében. Idén újdonságnak számítanak a fesztiválon a színházi előadások, mint a Momentán Társulat vagy az RS9 Színház és a Neptun Brigád közös darabja. Bemutatkozik még a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete népi játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal, illetve készülünk még mesterség-bemutatókra különféle ipar- és népművészekkel. A könnyűzenei vonalat idén az Irie Maffia, a 30Y, a Honey Beast, a Mary Popkids és a Zuboly erősítik, mások mellett. Szerettük volna, hogy a fesztivál ne csak a zene, hanem az irodalom terepe is legyen. Beszélgetünk majd Cserna-Szabó Andrással, közös zenés műsort ad Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián, illetve Sirokai Mátyás és Lackfi János is a meghívottak között szerepel. Komolyabb hangvételű programokat is beemeltünk a kínálatba, így klasszikus zenei koncertekkel is várjuk az érdeklődőket.

– Mennyire tudják bevonni a tállyaiakat?

– A kezdetektől jó kapcsolatot ápolunk velünk. A szervező stáb éppolyan jó viszonyban van a helyi önkormányzattal és dolgozóival, ahogy a borosgazdákkal vagy pincészetekkel is. A szervezési teendők terén is sok segítséget kapunk az itt élőktől. A fesztiválozók részéről az eddigiek során kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk a helyiekről, és magunk is csak dicsérni tudjuk a tállyaiak hozzáállását, befogadókészségét. Örömmel töltjük itt az időnket, fesztiváltól függetlenül is.

10:24

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

09:40

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!