Csak fiataloknak – 90 éves lett Komjáthy György

EMeRTon-díjas és Fonogram szakmai életműdíjas zenei szerkesztő, rádiós, akinek olyan műsorokat köszönhetünk, mint a Vasárnapi koktél, Csak fiataloknak. Szombaton töltötte be kilencvenedik születésnapját a magyar Cseke László, azaz Komjáthy György.

2023. december 3., 11:53

Szerző:

Komjáthy György egyházi orgonaművésznek készült, az 1950-es évek végétől a Magyar Rádióban klasszikus zenei felvételeket szerkesztett adásba, majd Bachról és Beethovenről átváltott a Beatlesre és a Bee Gees-re, miután 1964-ben azt a feladatot kapta, hogy – a müncheni Szabad Európa Rádiónak a magyar fiatalok körében oly népszerű Teenager Party mintájára – készítsen popzenei műsort.

Így indult 1964. októberében a Vasárnapi koktél, majd 1965 áprilisában a Csak fiataloknak!, amely egészen a kilencvenes évekig az egyik fontos igazodási pont maradt a slágerek történetében – idézi pályáját a blog.popkulturalis.hu.

„Szerencsés ember vagyok: a zene a hobbim, a hobbi lett a munkám, bár a könnyű műfaj nem is olyan könnyű” – nyilatkozta 1984-ben a Pulzus című televíziós műsorban. Mint mesélte, számára a klasszikus zene jelentette a kikapcsolódást, a pihenést, a popzene pedig a munkát, a hétköznapokat.

„A legtöbb levél, amit egyetlen napon kaptam, 275 darab volt. Ma már persze jóval kevesebb érkezik. De köztük nagyon kedvesek is. Például amikor az egyik hallgatóm azt írja, hogy a konyhában vasárnaponként a Komjáthyra sül a rántott hús. Így aztán nem csoda, ha szegény magnó időnként kap egy kis lisztet vagy zsemlemorzsát, ha éppen vétel van” – nyilatkozta a tévéműsorban.  

Aztán a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójától sorra bukkantak fel azok a rádiós zenei szerkesztők, akik már valódi alternatívát jelentettek az akkor még mindig állami monopolhelyzetben lévő Magyar Rádióban. Komjáthy György pedig előbb a Calypso Rádióban dolgozott, majd a Danubius Rádió zenei szerkesztője lett, illetve – már jóval a rendszerváltozás után – egykori „szabadeurópás” riválisával, Cseke Lászlóval közösen készített műsorokat a Sláger Rádiónál.

(Kiemelt kép: a 90 éves Komjáthy György a 2022-ben elnyert Fonogram-díjjal. Fotó: fonogram.hu)

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.