Színműpályázattal ünneplik az Óbudai Zsinagógát

Egyfelvonásos színmű megírására hirdet pályázatot az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és Óbuda Önkormányzata az Óbudai Zsinagóga fennállásának 200. évfordulója alkalmából.

 

2021. március 22., 16:54

Szerző:

 Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség méltó módon kívánja megünnepelni megújult zsinagógájának bicentenáriumát.Az épület – amely ma ismét Óbuda ékessége – az idők során több funkciót is ellátott, és számos történelmi esemény tanúja volt.

Olyan egyfelvonásos, egy óra alatt – és maximum 8 szereplővel – előadható színműveket várnak a pályázatra, amelyek kapcsolódnak a zsinagóga történetének egy időszakához, annak meghatározó személyiségeihez. A pályázatokat benyújtási határidőt követő 30 napon belül elbírálják.

A pályázatok elbírálását független, a szakma jeles képviselőiből álló zsűri közreműködésével végzik el.  A nyertes színmű nyilvános ősbemutatóját a tervek szerint a zsinagóga 200 éves fennállásának ünnepén, a zsinagóga előtti téren tartják. A nyertes pályamű szerzője egyszeri bruttó 900.000 forint összegű díjazásban részesül.

A pályázat részletes leírása itt található.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi | Nagy Zoltán)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.