Mégsem falja fel a rezsimumus a Pécsi Harmadik Színházat

A Pécsi Harmadik Színház a megemelkedett rezsiköltségek és az elmaradt támogatások miatt csődközeli állapotba került, ám a nézők és a művészek összefogtak és gyűjtést szerveztek a színház számára. Az összegyűlt összeg megmenti a teátrumot a bezárástól.

2023. március 27., 12:10

Szerző:

A Pécsi Harmadik Színház korábban nyílt levelet írt „Végveszélyben” címmel, amelyben a megemelkedett rezsiköltségek miatt csődközelbe jutott intézmény kért segítséget. Magánszínházként az intézmény a szolgáltatóktól nem jogosult kedvezményre, így az energiaválság következtében megsokszorozódott rezsiköltségeik az egekbe szöktek. Az erre az évadra kapott, működési célú állami támogatásuk a felmerülő költségek töredékét tudta volna fedezni, így januárra minden anyagi tartalékuk elfogyott. A színház korábban még arról posztolt, hogy január 14-én tartják meg az utolsó előadásukat, ám a  színház megmentésére összefogtak a názők, a művészek, így a teátrum egyelőre megmenekült.

„A Színházmentő akció sikerrel zárult, és a támogatási kampány zárásáig, vagyis március 23-án éjfélig 21 316 023 forint gyűlt össze a színház számláján” – hozták nyilvánosságra az örömhírt a közösségi oldalukon. Azt írják: „Köszönetet szeretnénk nyilvánítani mindenkinek, aki mellénk állt, akinek része volt bármilyen módon abban, hogy ma kijelenthetjük: bizakodva nézhetünk a jövőbe”.

Ám nem csak a nézők karolták fel a színház ügyét, összefogtak a művészek és Pécs város önkormányzata is. „Sokan hallották meg szavunkat, és siettek segítségünkre, ki tettekkel, ki anyagi eszközökkel. A számlánkra elkezdtek érkezni a támogatások, majd Patartics Zorán építész kezdeményezésével és irányításával útjára indult a tegnapi nappal lezárt Színházmentő akció elnevezésű támogatási kampányunk, amely a magánszemélyek mellett a vállalkozások elérésére is törekedett. A kampány 20 millió forint támogatás összegyűjtését célozta meg, ám újszerű módon: a támogatóktól csupán nyilatkozatokat kértünk első körben, melyet utalásra csak abban az esetben váltanak, ha a megmentésünkhöz szükséges összeget elérjük. A támogatók ezzel nem kockáztatják adományukat, azt nem egy reménytelen kezdeményezésre, hanem az eredményes megmentésre áldozzák. A sikeresség minimumát a 20 milliós vágyott cél 70%-ában, azaz 14 millió forintban határoztuk meg. Emellett, eleinte az akciótól függetlenül, majd az akció részeként érkeztek a felajánlások művészektől, akik az előadásuk teljes bevételét a színháznak ajánlva léptek, lépnek fel. A sort Nagy Bandó András kezdte meg február 16-i Bajban ismerszik meg a baj című estjével, majd Koltai Róbert folytatta, akinek még előttünk álló, március 29-i estjére az emelt áras jegyek napok alatt fogytak el (...) Végül, de nem utolsósorban Pécs Önkormányzata is segítségünkre sietett azzal, hogy az éves 5 millió forintos támogatást nem a szokásos negyedévenkénti bontásban, hanem februárban, egy összegben utalta el. ”

Végsősoron a Pécsi Harmadik Színház számára a remélt összegnél is nagyobb keret gyűlt össze, így tovább tudják folytatni a tevékenységüket.

(Fotó: Facebook)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.