Itt vannak a Sziget utolsó headlinerei: Macklemore, a Mumford & Sons és Lorde is fellépnek

Bejelentették a Sziget Fesztivál eddig még tartogatott headlinereit, így elkezdődött a napijegyek értékesítése is. A fesztivál főszervezője elmondta, hogy idén visszatér az Art of Freedom, és komoly intézkedéseket tettek a tavaly szárazság következtében gondokat okozó por ellen is.

2023. március 14., 12:22

Szerző:

A már korábban bejelentett headlinerek – Billie Eilish, David Guietta, Florence + the Machine és az Imagine Dragons mellé a napokban csatlakozott a Macklemore, Lorde és a Momford & Sons. Ezek mellett visszatér az Art of Freedom is, melynek célja, hogy feltűnő, elgondolkodtató, olykor lenyűgőző alkotások és térinstallációkkal színesítse a Szabadság Szigetének változatos világát. 

A porral szemben is felveszik a kesztyűt

Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy a szárazság elleni védekezés jegyében már tavaly év végén elkezdték az elkészületeket azáltal, hogy visszazöldítették a Szigetet, eltüntetve a kiszáradás okozta hiányosságokat a füves talajon.

„A Fővárosi Önkormányzattal és Óbuda Önkormányzatával közösen dolgozunk azon, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő, és szárazság esetén folyamatosan tudjuk biztosítani a Duna vizével a locsolást. Mindemellett egy új pormentesítő kezelést alkalmazunk a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon – ezzel megakadályozva, hogy por kerüljön a levegőbe”.

Ezen felül teljesen megújulnak a higiéniai blokkok: a mobil vécék helyét szinte teljes mértékben az angol konténeres vécé blokkok veszik át.

Lesz, aki először lép fel Magyarországon

A Mumford & Sons utoljára 2018-ban tartott telt házas bulit a Szigeten, de a legnagyobb durranás az ebben a hónapban új szólólemezt kiadó Macklemore, aki utoljára 2019-ben járt a fesztiválon.

Lorde is lázba hozhatja magyar rajongóit, ugyanis az új-zélandi énekesnő Magyarországon először lesz látható. Lorde a Royals című számával a BillBoard Hot 100 legfiatalabb listavezetője, a kislemeze két Grammyt is kapott, első lemezét pedig több mint egymillióan vették meg. A második lemeze a BillBoard élvonalába került. 2021-ben adta ki harmadik lemezét, ezt idén világ körüli turnén mutatja be, ennek része Magyarország is. 

 

(Kiemelt kép: Fesztiválozók a 28. Sziget fesztiválon a nyitónapon az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.