Schütz Ila halála továbbra is rejtély: mi történhetett a művésznő fürdőszobájában?

Schütz Ila karácsony előtt néhány nappal halt meg, hogy szándékosan vetett véget az életének vagy véletlen baleset történt, máig nem derült ki.

2024. február 29., 07:19

Szerző:

A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Schütz Ila halála több mint 21 évvel az események után is rejtély maradt. Élete nem volt hétköznapi, a mérlege egyik serpenyőjét három tönkrement házasság, egy beteg gyermek és megannyi hétköznapi probléma súlya húzta le, a másikban ott volt a sok zajos színházi siker, a szakmai elismerések. Kevesen tudják, hogy valójában milyen érzések tartották hatalmukban Schütz Ilát és mi történhetett azon a decemberi estén, amikor holtan találták meg a fürdőszobájában, egy kád vízben, mellette egy hajszárítóval?

Schütz Ila negyedik próbálkozásra jutott be a Színművészeti Főiskolára. Osztálytársa és későbbi pályatársa Benedek Miklós úgy emlékezett rá, hogy a színésznő sokszor elkésett, mert elaludt és gyakran álmos is volt. Szinetár Miklós azt mondta Kadarkai Endre Felfelé zuhanás című műsorában, hogy Schütz Ila már a felvételin is egy bonyolult lélek volt.

„Valószínűleg azért utasították el háromszor is, amiért én szerettem, hogy minden, amit mondott, az olyan furcsán lebegett, kicsit ironikus, kicsit sokértelmű volt. Lehet, hogy a bizottság az egyszerűbb megoldásokat szerette” – tette hozzá a színésznő főiskolai osztályfőnöke.

A Schütz Ila nagyon sokszor játszott a színpadon Sztankay Istvánnal, akivel a magánéletben is elválaszthatatlanok voltak. Olyan sokszor látták őket együtt, hogy Sztankay Ádámról, a színész fiáról sokan azt hitték, hogy Schütz Ila az édesanyja. Sztankay Ádám egyébként – saját bevallása szerint –  egyetlen egyszer beszélt hosszasan a színésznővel, amikor az felhívta magához az Október 6-i utcai lakásába, hogy megkérje, javítsa meg az üzenetrögzítőjét, mert ha szerepet ajánlanak neki, amikor épp nincs otthon, nem akar lemaradni róla.

Sztankay Ádám úgy emlékszik, megdöbbent, amikor felment a színésznőhöz. Úgy érezte, egy magányos ember lakásába toppant be és ezt csak tetézte, amikor Schütz Ila mutatott neki egy halom borítékot. Egy részük felbontott, másik részük bontatlan közüzemi számla volt. A művésznő számára nem is ezek kifizetése jelentette a legnagyobb problémát, hanem az, hogy fejben kell tartania sok-sok olyan olyan hétköznapi teendőt, amelyekkel kapcsolatban azt érezte, jobb lenne, ha valaki más vállát nyomnák.

Azon a napon Schütz Ila fia is otthon volt, de nem jött ki a szobájából. „Zsoltról tudni kell, hogy vele voltak, vagy úgy tudom, hogy vannak is problémák. Azt tudom, hogy pár évvel ezelőtt Ila testvére lett a gyámja, egy felnőtt emberről beszélünk” – emlékezett vissza a színésznő fiára Sztankay Ádám. A gyermek a művésznő második házasságából, Dégi Istvántól született 1976-ban, így édesanyja halálakor 26 éves volt.

Schütz Ila a nézők kedvence volt 

Schütz Ila nagyon hamar ünnepelt komika lett, olyan színészekkel lépett fel kabaréban, bohózatokban mint Tahi-Tóth László, Balázs Péter vagy Szombathy Gyula. Egy évadot töltött a Mikroszkóp Színpadnál, 1970-től a Madách Színház művésznője lett. Sokfelé játszott vendégként fellépett a Reflektor Színpadon, az Arizona Színházban, a Radnóti Színpadon, a Karinthy Színházban, a Budaörsi Játékszínben. 1994-től a József Attila Színház társulatához szegődött. Több mint 300-szor alakította Doris szerepét Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt! című darabjában Sztankay István partnereként.

Mélységek és magasságok Schütz Ila életében

Bár komika volt a színpadon, a drámai szerepekben érezte otthonosan magát. A magánéletben egyszerre tudott boldog és keserű lenni. Egyik oldalról rendkívül harmonikus, sikeres, boldog embernek ismerték a kollégái, másrészről viszont mindig érezhető volt rajta, hogy kétségekkel küzd.

Három egykori férje közül ketten önkezükkel vetettek véget életüknek és Schütz Ilának is volt öngyilkossági kísérlete. Az, hogy 2022 december 11-én mi történt pontosan, csak találgatni lehet.

A december 12-ei boncolás során kiderült, hogy miután a színésznő aznap este hazatért a színházból, nagy mennyiségű altatót és nyugtatót vett be. A műszaki szakértői vizsgálat ugyanakkor megállapította: a vízben talált hajszárító nem működött, de arra nem sikerült választ találni, hogyan került a kádba.

2021. március elején jelent meg az OSZMI virtuális kiállítása, amely Schütz Ila pályáját és életútját dolgozza fel, a hiánypótló összeállítás itt található.

(Kép forrása: OSZMI/ Schütz Ila virtuális kiállítás)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.