Romákról szóló magyar film nyerte a ljubljanai filmfesztivál fődíját

Császi Ádám, a Háromezer számozott darab című alkotása nyerte el a Ljubljanai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

 

2023. november 19., 12:02

Szerző:

Szombat este kihirdették a 34. Ljubljanai Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjait. A szlovén filmfesztivál fődíját, a szlovén Telekom által szponzorált Jégmadarat Császi Ádám második nagyjátékfilmje, a Háromezer számozott darab című alkotás nyerte el – írja az RTL. A Háromezer számozott darab című filmben egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről mesél, melyben kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal.

A Háromezer számozott darab a társulat szürreális utazását mutatja be, amelyben elmosódik a határ fikció, abszurd és a szociografikus valóság között, mikjözben olyan kérdéseket feszeget, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete.  A film forgatókönyvét Császi Ádám és Lengyel Balázs írta, az operatőr Balázs István Balázs volt, a főbb szerepeket Varga Norbert, Farkas Franciska, Oláh Edmond, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck játszották.

(Kiemelt képünk forrása: Háromezer számozott darab Facebook oldala)

.

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.