Részeg pillangók ne jöjjenek – Budapesti élettörténetek

2017. szeptember 13., 20:00

„Újságíró vagyok, és gyerekkönyveket írok. Sokáig nem szerettem Pestet, hamar elvesztem benne. Amikor a lányom kicsi volt, vidéken éltünk: otthon, a kertben együtt locsoltuk a füvet, hintáztunk az öreg körtefán, és külön szóltunk a részeg pillangóknak, ne jöjjenek, mert az mégsem járja, hogy kérdezés nélkül egy ilyen apró vállra szálljanak. Meg különben is, nekünk már akkor voltak ellenségeink: a vad muslincák” – kezdi történetét Pungor András, a 168 Óra munkatársa a Budapest Katalógusban.

A Budapest Katalógus kötete 150 kis történetet foglal magában a mesélőket ábrázoló fotókkal. A könyv válogatás a katalógus Facebook-oldalán és honlapján összegyűlt több száz történetből, mintegy négyéves munka eredménye.

A projekt kezdeményezője, Szöllősi Mátyás költő ihletet is merít ezekből. Néhány barátjával kezdték, ma már szinte csak egyedül fotóz és gyűjti a történeteket.

– Sok hasonló tematikájú oldal létezik már világszerte, a legismertebb a Humans of New York, ahol New York véletlenszerűen kiválasztott lakóinak történeteit jegyzik le – mondta a 168 Órának Szöllősi Mátyás. – Innen jött az ötlet, hogy valami hasonlót szeretnénk indítani Budapesten is, lehetőleg úgy, hogy valamelyest maga a város is hangsúlyt kapjon a történetekben.

Szöllősi közösségi oldalon is felkért ismerősöket, hogy meséljenek, sokakat pedig az utcán szólítottak le. A járókelők reakciói meglepően pozitívak voltak. Döntő többségük nagyon szívesen anekdotázott az életéről vagy mesélt Budapesthez fűződő érzéseiről.

H. E.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?