Szédületes áron kerül kalapács alá az újonnan felfedezett Rembrandt-festménypár

A tulajdonosok nem is tudták, hogy eredeti Rembrandt-műveket őriznek, pedig már több mint kétszáz éve a birtokukban voltak.

2023. május 16., 20:43

Szerző:

Elárvereznek egy régóta elfeledett Rembrandt-festménypárt, amely jelenleg magánkézben van. Az alkotások két évszázada a feledés homályába merültek és büszkék lehetünk rá, hogy elmondhatjuk: mindkét portré ismét előkerült - közölte a londoni Christie's aukciósház.

Az 5-8 millió font (2-3,3 milliárd forint) értékűre becsült ovális portrékat két évszázada egy meg nem nevezett brit család birtokolja. A képeket 1824 óta a nagyközönség nem láthatta, és a Rembrandt-szakirodalom sem ismeri. Az idős párt ábrázoló festményeket annak idején ugyancsak a Christie's-től vásárolták a jelenlegi tulajdonosok ősei. Az értékes alkotásokat az aukciósház egyik becsüse fedezte fel az angol család műgyűjteményének rutinszerű értékbecslése során.

A tulajdonosok kedvelték a festménypárt, bár nem tudták, hogy eredeti Rembrandt-művek.

Újbóli felfedezésük után az amszterdami Rijksmuseum művészettörténeti és anyagtechnikai szempontok alapján is megvizsgálta, s keddi közleményében bejelentette: alá tudják támasztani, hogy valóban Rembrandt alkotta a képeket. A híres holland festő által szignált, 1635-re datált kisformátumú olajfestmények, melyekkel az aukciósház szerint „közelebbi, már-már intim betekintést lehet nyerni a festő munkásságába", Rembrandt két rokonát, Jan Willemsz van der Pluymot és feleségét, Jaapgen Carelst ábrázolják.

A festménypárost június 10. és 14. között New Yorkban, június 21. és 24. között pedig Amszterdamban lehet megtekinteni, ezt követően visszaszállítják Londonba, ahol a Classic Week művészeti esemény keretein belül július első hetében lesznek láthatók. Az árverést július 6-án tartják.

(Kiemelt kép: Rembrandt egyik híres önarcképe. Forrás: Wikipedia)

 

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.