Ralph Fiennes: Sok rendezőt becsülök, de akire örökké emlékezni fogok, az Szabó István

2019. január 22., 15:59

Szerző:

Interjút adott a The Talksnak a világhírű színész, Ralph Fiennes. Az angol beteg, Az elszánt diplomata, A Grand Budapest Hotel, a Schindler listája főszereplője, és már az első válaszában méltatta a magyar filmrendezőt, Szabó Istvánt. Arról kérdezték, ki az a rendező, akit a legjobban becsül, és akitől a legjobb tanácsot kapta.- Emlékszem Steven Spielbergre, aki nagyon ért volt technikai kérdésekhez, és mindig naqgyon spontán volt (...), Anthony Minghella csodálatos volt, ő gyengéden irányít és sokszor dicsér.

De akire örökké emlékezni fogok, az Szabó István.

Fotó: AP/Andrew Medichini

Amikor az újságíró arról faggatja, miért pont Szabó, Fiennes a Napfény íze forgatását említi, és az Oscar-díjas magyar filmrendező „klasszikus” megközelítését dicsérve arról mesél: – Emlékszem, mindig azt mondta, hogy a közeli felvétel, az arcról készült felvétel a kulcs, a legfontosabb egy filmben, hogy a mozi a közeli képeken múlik, mivel a gondolatok és érzések az arcon születnek meg először. Ez mindig bennem marad, ahogy figyelt erre. – Van egy tér, tele annak az energiájával, amit csinálunk, és akkor is vibrál tovább, amikor megállunk – idézte a filmrendezőt a kétszeres Oscar-jelölt színész

Fiennes szerint Szabó többször mondta, igen, látja a hollywoodi érzelmeket egy-egy színész arcán, minden szép és jó, de most inkább vegyék fel újra az egészet.

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.