Psyché és borséta – Felpezsdül a tokaji borvidék

2017. április 13., 07:43

Idén júniusban és szeptemberben is megrendezik a Kerekdomb Fesztivált Tállyán, a tokaji borvidéken. Színházi előadások, koncertek, sőt futóverseny és borséta is lesz a rendezvényeken.

– Igazi összművészeti programmal készülünk, és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a családdal érkezők valamennyi tagja bőséges programkínálattal találkozzon a fesztivál három napja alatt: sport- és gyerekprogramokat szervezünk, és mivel a fesztivál a tokaji borvidék egyik festői településén kap helyet, különleges boros programokat is kínálunk – mondta a 168 Órának Szabó Réka, a Kerekdomb Fesztivál produkciós menedzsere.

Az első Kerekdombot június 16–18-án tartják. Tematikus fesztivál lesz: a programok a nőkről és a szerelemről szólnak. Emléket állítanak Lónyay Erzsébetnek, Weöres Sándor múzsájának, aki a Psychét ihlette és aki Tállyán élt. Palya Bea pedig koncertet ad, szintén a Psychéhez kapcsolódóan. Blues és irodalom is hangsúlyos szerepet kap itt.

A Kerekdomb gyerekbarát fesztivál. Nyáron fellép Tállyán a Kaláka, lesz játszóház és mesterségbemutató, illetve Ringató foglalkozás a legkisebbeknek.

Az őszi Kerekdomb Fesztivált szeptember 8–10-én rendezik. Akkor is lesz futóverseny – mindkét alkalommal félmaratoni távon lehet indulni –, gyerekprogramok, színház és film. Lackfi János is eljön majd, illetve fellép a 30Y, a Bohemian Betyars, a Honeybeast és a Random Trip.

A fesztivál különlegessége, hogy semmit nem alakítanak át a tájon: a programokat a hely különleges kastélyaiban és más impozáns épületeiben tartják.

H. E.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!