Különleges Petri-interjúkötet jelenik meg hamarosan

A Kossuth-díjas költőről szóló életútinterjút a Kertész Imre Intézet adja ki, a beszélgetéseket Tasi József készítette Petri Györggyel a kilencvenes években.

2023. május 26., 14:03

Szerző:

Petri György különbözése címmel, teljes terjedelmében eddig még sosem publikált életútinterjú-kötet jelent meg Petri György Kossuth-díjas költő, műfordítóról a Kertész Imre Intézet gondozásában.

 A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK Alapítvány) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös kiadásában megjelent kötet Tasi József irodalomtörténész Petri Györggyel (1943-2000) készített, teljes terjedelemben eddig még soha nem publikált életútinterjújának szerkesztett változata, terjedelmes jegyzetanyaggal és válogatott életrajzi mutatóval kiegészítve.

A beszélgetéseket Tasi József a PIM munkatársaként 1993 és 1994 között készítette a költővel, és bár a hanganyag és a gépirat a múzeumban elérhető a kutatók számára, annak szerkesztett leiratát az olvasóközönség teljes terjedelemben most ismerheti meg.

A könyv hiteles látlelete a 20. század utolsó harmadának: az olvasók ebből a könyvből megismerhetik a Kádár-rendszer egyszerre képmutató, kegyetlen, cinikus és pitiáner világát 

– olvasható a Kertész Imre Intézet közleményében.

A kilenc beszélgetés egy-egy fejezetként jelenik meg a könyvben, amelyekben először mesél Petri részletesen a gyermekkoráról, szüleiről, nagyszüleiről, gimnáziumi éveiről, meghatározó tanárairól, az Antall-féle könyvrongálási botrányról, az egyetemről és a barátairól. A személyes beszélgetésekben ott a Kádár-rendszer korrajza, a diktatúra mindennapokra gyakorolt hatása és az ellenzéki lét minden sajátossága – olvasható a közleményben.

A közlemény idézi Demeter Szilárdot, a PIM főigazgatóját, aki a kötet előszavában arról írt:  „Vannak kényelmetlen emberek. Így, vannak, jelen időben, mert a kényelmetlen emberekben az a legkényelmetlenebb, hogy még haláluk után is jelen maradnak az életünkben. Ilyen kényelmetlen ember Kertész Imre vagy Csoóri Sándor, Németh László vagy Szőcs Géza. Vagy Petri György. A kényelmetlen ember azért kényelmetlen, mert nem tűri a beskatulyázást".

 A könyvbemutató június 5-én 17 órakor a Kertész Imre Intézetben lesz.

 (Kép forrása: Polina Zimmermann/Pexels.com)

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. A közmédia elismeréseit a Dunán, az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban is élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este.