Ismerje meg Petőfi Sándort úgy, ahogy az iskolában nem tanítják – Könyvajánló

Két nagyszerű könyvet ajánlunk, melyek segítenek a mai kor szellemiségéhez közelebb hozni Petőfi Sándort. Szeretetteljes és provokatív novellák, gondolkodásra, vitára ösztönző írások, melyeket annak is érdemes elolvasnia, aki azt hiszi, már mindent tud a költőről.

2024. március 14., 10:07

Szerző:

Megjelent Nényei Pál Az irodalom visszavág sorozatának Petőfi különkiadása, Baranyai András illusztrációival. Az idén 201 éves Petőfi Sándor a témája a különleges, rendhagyó irodalomtörténettel is felérő kötetnek. 

A könyv fülszövegéből is kiderül, hogy Nényei Pál Az irodalom visszavág című sorozatából már jól ismert szakmai alapossággal és felkészültséggel gondolkodik és ír a skatulyákba gyömöszölt költőről, a Petőfi-jelenségről, és az ismert vagy épp kevésbé ismert a Petőfi-szövegekről.

„Ha azt hiszed, végre megjelent Az irodalom visszavág című sorozat negyedik része, sajnos csalódnod kell – ez nem az. De szomorkodásra nincs ok, hiszen ez Az irodalom visszavág Petőfi különkiadása, avagy spin-offja!

Petőfi, a korszakos zseni. Petőfi, a rab. Petőfi, a szörnyeteg. Petőfi, a magyar, Petőfi, az európai, Petőfi, a nép egyszerű gyermeke, a természet vadvirága, sok nyelven beszélő, művelt ifjú, aki közben gatyában táncol.

Petőfi Sándor ugyanis olyan, mint maga az élet. Azaz nem lehet róla igazából semmit sem mondani anélkül, hogy ordas közhelyeket ne pufogtatnánk. Ő se ez, se az, és mégis igazán ez, miközben nagyon is az!

Nézzünk a közhelyek mögé, és próbáljuk meg Petőfit annak látni, aki elsősorban volt – engedjük meg neki, hogy egyszerűen költő legyen.”

A szerző célja most is az, ami az eddigi kötetekben: gondolkodásra, vitára ösztönözni, és felszabadítani az irodalomoktatást a kötöttségek alól.

Az elképzelt olvasóval folytatott sokszor humoros pártbeszédek olvasása során a valódi olvasó új megközelítéseket, szokatlan, de valójában érvényes szempontokat, verselemzéseket ismer meg Petőfiről.

Ahogy a könyv epilógusában olvasható (itt online is beleolvashat):

“… ez a könyv ezért született. Hogy Petőfi végre lehessen az is, ami volt: költő. Nem politikai viszonyítási pont, nem gatyában táncoló, nem ürügy MTA-ellenes kirohanásokra, összeesküvés-elméletek gyártására, nem utcanév vagy márványtábla, bronzszobor vagy művház névadója, hanem költő. Aki verseket írt. Akinek a szabadsága nem értelmezhető pusztán politikai kérdésként. Aki a művészi szabadsággal szembesít bennünket; ami teljesen más dimenzióban van, mint a politikai szabadság.”

 

 

Költővel nem járnék

A Petőfi bicentenárium évhez kapcsolódva jelent meg a Tilos Az Á Könyvek gondozásában a legvagányabb illusztrált novelláskötet, a Költővel nem járnék. Az antológia novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

A Költővel nem járnék című kötet a Pagony/Tilos az Á Kiadó 1000. megjelent könyve.

Az antológia tizenöt kortárs magyar szerző novelláján keresztül mutatja meg, miről beszélünk, ha Petőfiről beszélünk.

“A kérdésnek tizenöt lehetséges válaszát olvashatjuk a kötetben, amiben korántsem az iskolai, állami megemlékezések pátosztól átitatott hangja dominál, Hanem az a fajta szeretetteljes viszony a „nagy nemzeti költőnkhöz”, amibe belefér a humor, az irónia, Petőfi személyének vagy akár az életműve bizonyos részeinek problematikussága. A kortárs szerzők szövegein keresztül az olvasó megismerheti, mennyiféleképpen gondolkodhatunk Petőfiről, mennyi rétege van ennek az ikonikus irodalmi és történelmi alaknak, akihez valamilyen módon mind kapcsolódunk.” – árulta el Grancsa Gergely, a kötet szerkesztője.

Herbszt László, a novellákat kísérő, egész oldalas illusztrációi és a könyv borítója pedig azontúl, hogy ráerősít erre az újszerű megközelítésre, a könyvet, mint tárgyat is egyfajta műalkotássá teszi.

A kötetben többek között Bánki Éva, Cserna-Szabó András, Kiss Judit Ágnes, Nényei Pál, Rojik Tamás és Wéber Anikó novelláit olvashatjuk.

Olyan témák is előkerülnek, mint a családon belüli erőszak, a női-férfi egyenjogúság, a mozaikcsalád, gimnázium utáni országelhagyás – mindez Petőfihez kapcsolódva.

Az izgalmas és humoros young adult novelláskötet rengeteg kapcsolódási pontot ad, rengeteg olyan kérdést, témát vet fel, ami a mai olvasók jelenéről is szól – így a kötet „szeretetteljes és provokatív" novellái rámutatnak, hogy Petőfi mellett bőven belefér a kötetbe egymás mellé a puliszka számos változata, Sherlock Holmes, az iskolai zaklatás és egy versekkel operáló instagrammer is. Itt beleolvashat a könyvbe.

A kötet szerzői: Balássy Fanni, Baráth Katalin, Bánki Éva, Bendl Vera, Cserna-Szabó András, GévaiCsilla, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár T. Eszter, Nényei Pál, Rojik Tamás, Szabó Borbála, Wéber Anikó

A kötet illusztrátora: Herbszt László grafikus, a MOME Open és a Kreatanára, az Aranyrajzszög és a Budapesti Illusztrációs Fesztivál létrehozója.

A könyv fülszövege is izgalmas és sokatmondó:

„Kedves diákok! Kérjük, a holnapi, március 15-i megemlékezés miatt ünneplőben, szép ruhában érkezzetek az iskolába! Ugye ismerős? Aztán az ember egész nap ül a kényelmetlen ünneplőben, és várja, hogy túlessen a kötelező, tízperces iskolai megemlékezésen. Nemzeti dal és társai. Dögunalom. Fókuszban egy olyan alakkal, akiről mindent tudni kell. Mikor és hova ment, kivel volt jóban, kivel nem, miről írt, és miért úgy, ahogy. Plusz egy csomó versét is meg kell tanulni. De valóban csak ennyi lenne Petőfi?  Ebben az antológiában tizenöt szerző tizenöt novellájával arra tesz kísérletet Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, hogy új megvilágításba helyezze a költőről alkotott képet, kivéve őt a poros, múzeumi helyéről, és megmutassa, a felszín alatt hányféle módon gondolkodhatunk – Petőfiről.“

(Képek forrása: Pagony Kiadó és Tilos az Á Könyvek)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.