Majdnem egymilliárdot kapott összesen a Petőfi Irodalmi Múzeum és a XVII. kerület abból a pénzből, ami a kultúrtao pótlására van

2019. december 30., 15:15

Szerző:

Félmilliárd forintot kapott Rákosmente önkormányzata, 414,8 milliót pedig a nemrég kormánypárti irányba állított Petőfi Irodalmi Múzeum. Mindezt abból az összegből, amelyre a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak azok az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna, amelyek már eddig is jogosultak voltak a kultúrtao nevű támogatási formára – írja az Index az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) tájékoztatása alapján.

Az EMET a 16. számú döntési lista tanúsága szerint, előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása jogcímen ítélte meg a pénzt a két intézménynek.

Az Index azt írja, hogy már az előző két döntési listán is rejtélyes okból kitöltetlen maradt az a rubrika, amely azonosította volna, mely beadott pályázat alapján ítélték meg a döntéseket, de a mostani listában ez a rubrika már nem is szerepel.

A portál összehasonlításként megjegyzi, hogy ez a 914,8 millió forint nagyjából egy éven keresztül fedezni tudná az összes magyar, az előadó-művészeti többlettámogatásra valóban jogosult független színház működési költségeit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Index érdeklődésére azt mondta, hogy – az egy éve szakmai egyeztetés nélkül megszüntetett kultúrtaót helyettesítő juttatásnak – csak az egyik célja volt az előadó-művészeti szervezetek támogatása. Emellett egyedi igénylésre is lehetőség volt, csak annyi volt a lényeg, hogy a támogatást előadó-művészeti célra használják fel.

Egy, az Index birtokába került dokumentum azonban azt mutatja, hogy erre a lehetőségre nemhogy elfelejtették felhívni néhány kevésbé baráti színház figyelmét, de ha azok mégis pályáztak, még az elbírálás során is voltak egyenlőbbek az egyenlőknél.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.