Netről nyúlt pitypanggal indult a Magyar Krónika

2014. június 5., 05:58

Kerényi Imre lapjának első számában, a Pitypang című főszerkesztői beköszöntőt sikerült kapásból egy interneten talált, kereskedelmi célra nem használható pitypangfotóval illusztrálni – írja az Index.

A Cink tudósítója, Lang Ádám küldte be az első fotót az újság legelső lapjáról, az egyik kommentelő pedig rögtön kiszúrta, hogy ha egyszerűen rákeres a Google képkeresésnél a „pitypang” szóra, a második sorban már ott is van a Krónikában leközölt kép. Rövid kereséssel meg lehet találni Joel Fukuzawa rengeteg virágfotóját tartalmazó Flickr-oldalát, ahol a kép legnagyobb felbontású változata elérhető.

A fotó ugyan ingyen felhasználható, de csak akkor, ha nem kereskedelmi használatba kerül és megfelelően kreditálják. A Magyar Krónika esetében pedig pontosan ez történt, ugyanis a remek örömködő kiadvány egy számát 980 forintért lehet megvenni – írja az Index.

Arról már nem is beszélve, hogy mit keres a „nemzeti” sikereket kommunikálni kívánó, Orbáni értékrendet tükröző Magyar Krónikában egy idegen pitypang?

Ez már nem az első alkalom, hogy egy Kerényi-közeli nyomtatott anyag kalózkodásba keveredik, tavaly 300 milliós állami támogatásból indított egy könyvsorozatot úgy, hogy több jogtulajdonossal nem egyeztetett előre. A Helikon kiadó egyenesen kalózkiadásoknak nevezte a sorozat egyes részeit.