Nestroy-díjak magyar vonatkozásokkal

Az idén tizenötödik alkalommal osztották ki Bécsben a színházi teljesítményekért odaítélt Nestroy-díjakat. Rangos színházi szakemberek mérlegelnek és döntenek, a díjkiosztó ünnepség pedig nevezetes esemény, műsorral, moderátorral. A díjazott színészek és előadások zöme Magyarországon kevéssé ismert, az idén azonban három magyar vonatkozása is volt a díjkiosztásnak.

2014. november 12., 12:30

A jelöltek között szerepelt Bartis Attila Anyám, Kleopátra című színdarabjának Sankt Pölten-i előadása (Alföldi Róbert rendezésében). Végül stílusosan egy Nestroy-darab vitte el a pálmát a legjobb tartományi előadás kategóriában, ám a jelölés, akár az Oscar esetében, önmagában is rang.

Idén az életműdíjat a 71 éves Klaus Maria Brandauer kapta, a laudációt az Oscar-díjas Szabó István tartotta, aki a Burgtheater színészével a Mephisto óta szoros barátságot tart fenn. (Szabó egyébként Münchenből érkezett Bécsbe, ahol az idei Német Filmdíjat vette át.)

Mindezt lehetett előre tudni. Volt azonban a – természetesen az Oscar-átadóra emlékeztető – gálán egy meglepetés is: a moderátorok előzetes tanácskozásuk alapján különdíjakat alapítottak, ezekkel egészítve ki a 13 hivatalos elismerést. Döntésük alapján a legrosszabb színész címet egyértelműen Orbán Viktor érdemelte ki ebben az évben, mégpedig a „korszerű államférfi szerepének” megformálásért.

Még egy – komikusi mivoltukhoz illően ugyancsak iróniától sem mentes – győztest is hirdettek: a „színházigazgató szerepét” megítélésük szerint egyértelműen a bécsi Theater in der Josefstadt intendánsa játszotta a legjobban, ezért ez a hivatalosan ugyancsak nem létező díj neki jár.