Négykezes művészet – Arnóti András, a kísérletező festő

2017. június 14., 15:47

Arnóti András író, festőművész az egyik legszabadabb szellemiségű alkotónk. A privát életben és a művészetben is kalandos utat járt végig. A nyolcvanas évek elején a Művészeti Alap Fiatal Képzőművészek Stúdiójának volt a vezetője, később évekig Cipruson élt.

A képzőművészetben is kezdettől fogva új irányzatokat keresett, s azt kutatta, miként válhat a festészet, a grafika az emberi viszonyok és társas kapcsolatok alakítójává. Az elsők között volt, aki idehaza művészetterápiával kezdett foglalkozni, 1976-tól a neves pszichiáter, Buda Béla mentálhigiénés osztályán dolgozott a Sportkórházban.

A 168 Órának elmondta, hogy nemrég új művészetterápiás módszert dolgozott ki, amelyen bárki részt vehet, s főleg felnőttek jelentkezését várják.

– A Casablanca csoportban alkalmazott módszer némileg hasonlít a pszichodrámához. Mi azonban nem a résztvevők személyes történeteiből indulunk ki. Az önismereti játék vezetője egy tetszőleges filmről beszél, a csoport tagjai pedig a filmben lévő gondolatokról és konfliktusokról mondják el saját olvasatukat. Választanak egy rendezőt maguk közül, és némajátékban adják elő a jeleneteket. A film inkább csak ürügy a csoportterápiás munkához.

Arnóti emellett új műfajokkal is kísérletezik, ilyen például a komputerkollázs.

– Ha egy festő átfesti az olajképét, a régi kép eltűnik a festékrétegek alatt. Digitális technikával azonban megőrizhető az eredeti mű, és más képek elemeit lehet hozzá applikálni. Így az archivált alkotások szabadon átalakíthatók.

A komputerkollázs sokféle vizuális játékra is lehetőséget ad. Arnóti András találmánya a „négykezes”. Gyerekek digitalizált rajzait saját műveinek részleteivel egészíti ki, s az így születő közös virtuális képi világgal teremt különleges élményt.

S. ZS.

GALÉRIÁK

Táblaképek:

[supsystic-gallery id='5']

Computer-kollázsok:

[supsystic-gallery id='6']

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!