Nagyon meta: cenzúrázta a Facebook Nyáry Krisztián posztját, amiben egy cenzúrázott Weöres Sándor-verset mutatott be

Nem változik semmi. 

2023. szeptember 21., 20:27

Szerző:

„1964 április 23-án is kemény napjuk volt az erkölcsök felett őrködő egyszerű állampolgároknak. Ketten is feljelentették az Új Írás című folyóiratot, mert közölte Weöres Sándor Antik ekloga című versét. A feljelentő levelek el is érték céljukat, a lap főszerkesztőjét leváltották, az erkölcs meg lett védve” –írta Facebook-bejegyzésében Nyáry Krisztián, aki egy kommentben hozzáteszi:

„Ezt a levelet Weöres versével együtt pár éve már posztoltam, ám a Facebook a vers miatt a jó erkölcs nevében leszedte. De bárki rákereshet”.

Nyáry Krisztiánt a közelmúltban újonnan feléledő cenzúrázási vágy késztette a történet közzétételére, ugyanis Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő feljelentette a ferihegyi könyvesboltot, mert meglátásában  „nyilvánvalóan öncélú homoszexuális tartalmat" árusítanak, miközben Szarvas Attila KDNP-s önkormányzati képviselő egy XVIII. kerületi kiállításról tiltatná ki drMáriás Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában című képét, egyebek mellett azért, mert szerinte ezen festmények vallási és erkölcsi érzéseket sértenek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.