A Kádár-korszak sajtójáról adtak ki könyvet Moszkvában

A magyar sajtó Kádár János korszakában címmel jelentetett meg könyvet a Népek Barátsága Oroszországi Egyeteme.

2023. április 27., 10:34

Szerző:

A magyarul beszélő orosz szerző, Tatyjana Pinyina docens, újságíró a tömegtájékoztatás szerepét vizsgálta Magyarországon az 1956-1990 kötötti időszakban. A magyar sajtó Kádár János korszakában címmel megjelent könyvet a Népek Barátsága Oroszországi Egyeteme adta ki.

A szerző, a dokumentumok mellett a korabeli fővárosi és vidéki szerkesztőségekben, egyebek között az Esti Hírlapnál és a Magyar Nemzetnél eltöltött szakmai gyakorlata során szerzett személyes tapasztalataira támaszkodott. 

A könyvet szerda este mutatták be a moszkvai Külföldi Irodalom Múzeumában, amelynek gyűjteményében több mint 23 ezer magyar nyelvű kötet szerepel.

(Kiemelt képünk: Újságárus a gödöllői szabadság téren a Szövetkezeti Áruház előtt 1988-ban. Fotó: Fortepan / Vimola Károly)

Mi minden van egy falusi búcsúban? Az eszem-iszom, dínom-dánom mellett a hagyományok őrzése, a falu védőszentjének tisztelete, a vallási ünnep ugyanúgy része a búcsú több napon át tartó ünnepségének, mint a vurstli vagy a körhinta. Hogyan ünneplik ma a falusi búcsút és milyen a búcsú látványosságait szolgáltató családok élete? Ennek jártunk utána!

Máté Gábor meglehetősen érdekes körülmények között szerződött le a Katona József Színházba. Előbb meghívott vendégként címszerepet kapott, majd végleges érkezésekor többen is – köztük Eperjes Károly – felmondtak a színházban. Ám hogy a két dolog között van-e összefüggés, az kizárólag a 168.hu felületén látható exkluzív videóból derül ki. Ne hagyja ki!