Mégis megjelent Moldova György utolsó könyve

Mégis megjelent Moldova György utolsó, Két szerelem című kétrészes kötet második könyve, amely Katalin címen özegyéről szól.

2022. november 27., 17:50

Szerző:

Mégis megjelenik Moldova György utolsó regénye, amit eddig az író özvegye nem engedett megjeleníteni – írta a Blikk.

Moldova György özvegye, Palotás Katalin korábban azt mondta, hogy azért nem járul hozzá, hogy kiadják a Két szerelem című kétrészes kötet második könyvét, amely Katalin címen róla szólt. Azt mondta, az életük, a megírt hétköznapjaik, a kapcsolatuk mélysége ne kerüljön a nagy nyilvánosság elé.

Palotás azóta viszont változtatott döntésén, és engedélyezte a kiadónak, hogy megjelenjen Moldova utolsó könyve. 

Június negyedikén hunyt el a híres író

Moldova György szombaton otthonában, családi körben hunyt el. „Tiszta és rettenthetetlen szellemét megőrizzük, írásai, hite, elvhűsége velünk marad és mindannyiunkkal, akik őt olvassuk” – írta a közleményben lánya, Moldova Júlia. Az író a 168 Órának legutoljára 2019 márciusában adott interjút, ebben úgy nyilatkozott, az írás „a lelki öngondozás része. Ha nem ülök le reggel az asztal mellé, és nem írok valamit, úgy érzem, koszos vagyok, nem mosdottam. Rossz a közérzetem.”

Moldova György 88 évet élt. Rendületlen kritikusa maradt a mindenkori, fennálló rendszernek, bár idősebb korára Kádár Jánosnak már megbocsátott. Életében azt mondta, elégedett lehet, hiszen Budapesten máris két közterületet neveztek el róla, a Szép utcát és a Mester utcát.

(Kiemelt kép: Molodva György író dedikál a 2016-os Könyvhéten, a Vörösmarty téren. Fotó: Elekes Attila, Wikipédia)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.