Mit keresnek magyar biliárdgolyók a prágai Moldva vizén?

A Károly-híd közelében óriási biliárdgolyókat visz a víz, sietnie kell annak, aki látni akarja.

2023. augusztus 20., 17:14

Szerző:

Új vizekre evezett Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész River-pool installációja. Szentendre (2016), Velence (2017), Tata (2018) után idén nyáron Prágában, a Moldva hullámain ringatóznak az óriás ütközőbóják. 

Egészen augusztus 31-ig a szentendrei képzőművész térinstallációja változtatja meg Prága és a Moldva látképét a Károly híd közelében. Az óriás biliárdgolyókká alakított hajózási ütközőbóják a víz mozgásának engedve hol lágyan ringatóznak, hol pedig az elhaladó hajók keltette hullámmozgást követik a folyó felszínén.

A Moldván elhelyezett billiárdgolyók az eddigieknél is interaktívabb helyzetbe kerültek, hiszen kishajókkal és vízibiciklikkel megközelítve a néző maga irányíthatja mozgásukat.

A Prágai Magyar Kulturális Intézet 70. évfordulója alkalmából rendezett művészeti projekt főtámogatója a MOL Csehország. Terveik szerint az egyik billiárdgolyót a nyár végén elárverezik és a bevételből az évtizedek óta működő Konto Bariéry Alapítványt támogatják, amely a handicappel élő fiatalok számára biztosít ösztöndíjprogramokat.

A River-pool szentendrei és velencei megjelenését a Ferenczy Múzeumi Centrum hozta létre, és az idei, prágai projektet is támogatta. 

(Kiemelt kép: a River-pool installáció Szentendrén, a Dunán. Forrás: Vincze Otto.com)

08:00

Ha nyár, akkor vakáció! Az év legmelegebb évszakában mindannyian utazni vágyunk, legyen szó kisebb kiruccanásokról, hosszabb, távolabbi országokba megváltott nyaralásról, a már jól ismert helyekről vagy akár egzotikus tájakról. Döntsünk bárhogy és induljunk bármerre, az ELLE nyári lapszáma a legjobb útitárs lesz!

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.