Molnár György az Omegáról: Nem tudok azon gondolkodni, hogyan tovább

Benkő László és Mihály Tamás halála után úgy tűnt, nincs többé Omega. Néhány napja arról szóltak a hírek, hogy Kóbor János szerint mégis színpadra állhat az 1962-ben alakult együttes. Az Index megkérdezte Kóbor Jánost és Molnár Györgyöt, a veterán zenekar gitárosát, mi lesz az együttes sorsa.

2021. január 16., 11:07

Szerző:

 

Kóbor János szerint az egyértelmű döntést későbbre halasztják. A koronavírus most ebben - ha másban nem is - kapóra jön.  

"Már régóta az a fő szempont, hogy amit a színpadon csinálunk, az nemzetközi szinten is érvényes legyen. Szegény Benkő Laci, aki négy éve küszködik már a betegségeivel... Elnézést, még most is nehéz múlt időben beszélnem róla... Tehát Laci minden bulin ott akart lenni, pedig az orvosok nem nagyon örültek ennek. Megoldottuk, úgy intéztük, hogy ne legyen túl megerőltető számára a színpad. Régóta két vagy három billentyűssel koncertezünk. Az Omega ilyen szempontból olyan, mint a Fradi. Nincs már Albert Flórink, Varga Zolink, Nyilasi Tibi se játszik már, de van a csapat, ami ma is a Ferencváros" - mondta Kóbor az Indexnek

 Mint mondta úgy érzi olyan ez, mint a foci.

 "Ahogy a foci sem csak a meccseken folyó játékról, az aktuális játékosokról szó, úgy egy rockzenekar is szól a rajongókról, a történelemről, magáról az imidzsről"

 Hozzátette, az Omega világszinten is speciális helyzetben van, 

 

"mert talán a Rolling Stones kivételével nincs másik aktív zenekar, amely a kezdetektől folyamatosan ott van. Ez felelősség, vagy nem is tudom, hogy mondjam. Mást is figyelembe kell vennünk a saját érzéseinken túl. Na, ebben segít most a koronavírus."

 

Kóbor a lap kérdésére elmondta, február végéig van idejük gondolkodni a döntésről, akkor kell ugyanis leadniuk a Testamentum című lemez anyagát, ami magyarul ugyan már megjelent, de az nem a végleges változat. A teljes Testamentum megjelenése áprilisban várható világ minden táján. 

 

Kóbor hozzátette, a magyar változat megjelenését Benkő László miatt sürgették, aki betegsége okán mihamarabb szerette volna kezében fogni a lemezt. 

 "Ez is a sors: egy nappal a halála után érkeztek meg Németországból a CD-k."

 Mint azt Kóbor kifejetette ennek ellenére sem biztos, hogy az Omega folytatja vagy sem.

 

"El kell eldöntenünk, hogy túlléphető-e az a lelki teher, ami decemberben ránk zuhant. (...)

 

Benkó Laci volt az "életfogytig rock and roll" legfontosabb képviselője, 

 

de ő is tudta, hogy a színpadi jelenlétben már segítségre szorul."

 

Hozzátette saját érzései ambivalensek a jövőt illetően. "Laci temetésén nem beszéltünk arról, hogy mi lesz, de Debreczeni Feri ezt mondta a koporsó előtt állva:

 

Nem tudom elképzelni, hogy jobbra nézek a dobok mögül, és nincs ott a Laci.

 

Nem tudom még megmondani, hogy tudjuk ezt feldolgozni. Van az a csúnya kifejezés, hogy „The show must go on”. De nem olyan egyszerű ezt megtenni. Inkább azt mondom, hogy amikor az új év elkezd ébredezni, és látjuk, mit tervezhetünk nyárig, akkor valóban gondolkodnunk kell. 

 

Ha nincs mit tervezni, mert nem lesz lehetőség koncertekre, akkor megoldódott a kérdés" - mondta. 

 

Kóbor János arról is beszélt, hogy jól érzi magát, egészégügyileg rednben van, kislánya osztálytársainak apukáinál ugyan negyven évvel idősebb, de úgy gondolja, simán lefutná őket száz méteren. 

 

Az Index Molnár György "Elefántot" is megkérdezte a hogylétéről és az Omega sorsáról. 

Mint fogalmazott gyakorlatilag tudnának koncertezni, hiszen eddig is voltak körülöttük kisegítő zenészek,

 

"de számomra ez erkölcsi kérdés. Gyakran most is úgy ébredek, hogy felhívnám Lacit vagy Tomit. Aztán rádöbbenek, hogy már nem veszi fel a telefont se Mihály Tomi, se Benkő Laci, és Nemes Laci, a volt technikusunk is elment már. (...) Velük álmodom, és úgy ébredek, hogy még a fülemben van, ahogy dübörögnek a göröngyök Benkő Laci koporsóján. Amíg ezt nem felejtem el, nem tudok azon gondolkodni, hogyan tovább."

 

 

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.