Megvalósult művek

A címén kívül minden dicsérhető, és dicsérendő is ebben a kiállításban. A cím sutaságát is azért teszem szóvá (rendezze meg valaki, ha tudja, a meg nem valósult művek kiállítását egyszer!), mert egy izgalmasabb, meglepőbb cím talán többek figyelmét felkelthetné – s a tárlat, mondom, megérdemli ezt a figyelmet.

2010. december 16., 23:39

Huszonöt iparművész (a legkülönfélébb iparokból és művészeti ágakból) egy szinte kamarakiállításon – mindegyikük két-három anyaggal szerepel – a földszinti árkádsor félkaréjában: ennyi az egész, amit az Iparművészeti Múzeumban láthatunk, mégis már ebből is tisztán látszik, mennyi kreativitás, mennyi tehetség, mennyi ötlet van a hazai iparművészetben. (És mennyire kár, hogy nemigen van mögötte ipar, mely megvalósítaná.)

A tehetség adja a tárlat homogenitását, hiszen a művészeket csak az köti össze, hogy mindannyiukat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta 2010-ben: afféle tisztelgő vizsgaelőadás ez, mindenki megmutatja, hogy mire jutott az ösztöndíjjal, bizonyítja, hogy érdemes volt támogatni őt. (És tényleg.) A kultúra fontosságáról beszélt Jankovics Marcell, az NKA új elnöke megnyitó beszédében, együtt örülve a művészekkel, s nyilván erről beszélt volna Harsányi László, a korábbi elnök, kinek vezetése alatt ítélődtek oda e támogatások, ha módja van rá. Nekünk meg csak annyi feladatunk marad, hogy megállapítsuk, sok minden változik a világban, de a kultúra fontossága, szerencsére, nem.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.