Meghalt Tom Wilkinson

Elhunyt szombaton Tom Wilkinson brit színész. Az Alul semmi és a Michael Clayton sztárja 75 éves volt – jelentette be a család szombaton.

2023. december 30., 20:46

Szerző:

Tom Wilkinsont kétszert jelölték Oscar-díjra, 2001-ben a legjobb férfi főszereplő kategóriában A hálószobában című filmben nyújtott alakításáért, majd 2007-ben a legjobb mellékszereplő kategóriában a Michael Clayton című filmben nyújtott játékáért.

Wilkinson legutóbb az Alul semmi alapján készült, a Disney+ sorozatában játszott régi színésztársai, Robert Carlyle és Mark Addy társaságában.

Az eredeti film 1997-ben hatalmas közönség és szakmai siker volt, számos kategóriában jelölték Oscar- és BAFTA-díjra. Wilkinson ez utóbbit el is nyerte a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A film rendezője, Uberto Pasolini a legjobb film, Robert Carlyle pedig a legjobb férfi főszereplő BAFTA-díját kapta.

Wilkinson Leedsben született, 18 éves korától foglalkozott színészettel. Élete során több mint százharminc filmben szerepelt, köztük olyan kiemelkedő alkotásokban mint a Grand Budapest Hotel, Lány gyöngy fülbevalóval, Batman: Kezdődik, Egy makulátlan elme örök ragyogása, valamint több BBC-adaptációban, köztük az Értelem és érzelem Jane Austen-regény tévéfilmváltozatában.

(Kiemelt kép: Tom Wilkinson. Fotó: Metanoia Films / Collection ChristopheL via AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.