Meghalt az Albus Dumbledore-t alakító színész, Michael Gambon

82 éves korában családi körben elhunyt Michael Gambon.

2023. szeptember 28., 14:54

Szerző:

„Michael, a szeretett férj és apa, békésen meghalt a korházban felesége, Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladás következtében. Michael 82 éves volt” – áll a színész haláláról szóló hivatalos közleményben.

A Harry Potter sorozatban Albus Dumbledore-t alakító Michael Gambon első hivatásos szerepeit úgy szerezte, hogy hazudott tapasztalatairól, így debütálhatott Dublinban az Othelló egy kis szerepében. 22 évesen már a West Enden beugróként is felléphetett. Laurence Olivier Nemzeti Színházából indult, színházi szerepléséért Tony-díjra jelölték a Broadwayn a kilencvenes évek közepén David Hare: Skylight című előadásában nyújtott játékáért. De művészfilmes sikereket is szerzett – számol be a Guardian.

Gambon úgy jellemezte magát, mint aki úgy néz ki, mint egy áruház igazgatója, és mint egy „nagy, érdekes vén szivar”, míg Alan Ayckbourn britdrámaíró és rendező „csodálatos, határtalan gépezetnek, mint egy Lamborghini” nevezte. A közönség által imádott, erőteljes jelenlétével a legkönnyebb anyagnak is súlyt tudott adni, Gambon védte magánéletét, és vonakodva adott interjúkat. 2004-ben az Observer című lapnak nyilatkozott:

„Én csak szorgoskodom, és próbálom tartani a számat.”

(Kiemelt képünkön Michael Gambon brit színész megérkezik Harold Pinter Nobel-díjas drámaíró özvegyének, Lady Antonia Frasernek az otthonába a Harold Pinter temetési szertartását követő fogadásra Londonban 2008. december 31-én. Fotó: Ben Stansall/AFP)

 

 

 

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.