Mátyás király hadának nőiről és a balatoni kalózokról szóló film is készül a Filmalap támogatásával

2019. május 9., 11:19

Szerző:

Andrea Mantegna: Mátyás király
Fotó: Budapesti Történeti Múzeum

Novemberben derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 14 történelmi filmterv fejlesztését támogatja. Akkor csak a pályázat nyerteseit és filmterveik címét tették közzé, most viszont az is kiderült, hogy a Filmszakmai Döntőbizottság filmtervenként 2,5 millió forinttal támogatja a fejlesztést, valamint az, melyek a különböző forgatókönyvek témái – írja a 24.hu.

A 14 nyertes filmterv között szerepel  többek között egy Bartókról, a Báthoryakról, Petőfi feleségéről, Mátyás királyról, Bemről, Balassiról, egy 1848-49-ről és egy 1956 hőseiről szóló alkotás is.

Izgalmasnak ígérkezik a Mátyás király seregit kísérő nőkről, az Erzsébet királyné védelmére kelő nógrádi betyárról, a Trianon előtti hónapokban zajló magyar-szerb közös bűnügyi nyomozásról, továbbá a XVII. századi balatoni kalózokról szóló történet is.  

 

 

2022. június 25., 09:44

Mások mellett az Altin Gün, a Mdou Moctar, Phum Viphurit, a Balming Tiger és Beton.Hofi is koncertet ad a Bánkitó Fesztiválon. A kulturális és szabadidős kavalkádot július 13-tól 16-ig rendezik a Nógrád megyei Bánkon, a fővárostól 60 kilométerre.