Matolcsy György átszervezné a Wikipediát

Trollok, trollok mindenhol!

2022. március 24., 15:49

Szerző:

Matolcsi György angolul válaszolt a „The truth about war is messy – just read Wikipedia” (Az igazság a háborúról zavaros – csak olvassuk a Wikipediát) című, a Financial Times-ban megjelent cikkre, amelynek gépi fordítása a Magyar Nemzeti Bank oldalára is felkerült. 

„A Wikipediától valóban nem várhatjuk el, hogy a végső igazság letéteményese legyen (John Thornhill, FT véleményrovat, 2022. március 18.). Az online tudástárnak megvannak a maga hibái, elfogultságai és vakfoltjai, vagyis nem 100 százalékban megbízható. Pedig annak kellene lennie, mert a közjavak közé tartozik” – írja a jegybankelnök, aki egyetértőleg idézi Taha Yasserit: „arra nagyon jó, hogy ott kezdjük a kutatást, de semmiképpen nem ott kellene befejezni”.

Amit Matolcsy írja: 

„A Wikipediát gyakran használják trollok, és még gyakrabban elfogult szereplők. A feltételezhetően megbízható forrásból származó bejegyzésekből még az ordító hibákat is nehéz lehet kigyomlálni. Különösen ha emberekről van szó (még akkor is, ha politikusokról, bankárokról vagy jegybanki tisztviselőkről beszélünk) ezek a tévedések igazán kínosak és félrevezetőek lehetnek. Az élő és elhunyt személyeket tekintve pedig mi – a családunkkal együtt – kapjunk lehetőséget arra, hogy kijavítsuk a Wikipedia szándékosan elferdített karakterábrázolását. Ez pedig foglalja magában az egyértelműen hibás adatok eltávolítását is.”

Mint ismeretes a Wikipedia egy decentralizált elven működő, kifinomult szerkesztési rendszerrel működő internetes enciklopédia, amely saját viselkedési szabályzatot alkalmaz a jegybankelnök által is kritizált visszaélések törlésére illetve javítására. 


(Kiemelt képünk: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
MTI/Szigetváry Zsolt)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.