Magyar művész alkotása díszíti nyáron a bécsi Ringturmot

A nemzetközi kortárs képzőművészet egyik legismertebb magyar alkotója, Maurer Dóra Együtt című alkotása díszíti június közepétől szeptemberig a bécsi Ringturm épületét, a Vienna Insurance Group (VIG) székházát.

2022. május 10., 18:37

Szerző:

Maurer Dóra a Ringturm homlokzatát óriási méretű művészeti alkotássá alakítja át, a remény erőteljes üzenetét megjelenítve két pandémia sújtotta év után. A Ringturm beborítása a Wiener Städtische Versicherungsverein, a VIG fő részvényesének kiemelt kulturális projektje – közölte az MTI-vel hétfőn a biztosítótársaság.

Mint hangsúlyozták, két év kihagyás után a következendő hetekben a Ringturm a határokon átívelő párbeszéd művészi szimbólumává változik, és kifejezésre juttatja Magyarország jelentőségét a Vienna Insurance Group biztosítócsoport számára.

Maurer Dóra – Fehér László 2012-es alkotása után – immár a második magyar művész, akit a Schottenringen található, történelmi irodaház átalakításával bíztak meg.

„Tekintettel arra, hogy a két éve fennálló vírushelyzet és a háborús megpróbáltatások miként alakították Európa helyzetét, világos üzenetet szeretnénk közvetíteni a szolidaritás és az összetartozás fontosságáról. A nemzetközileg elismert, magyar és osztrák gyökerekkel rendelkező művész, Maurer Dóra alkotása, amely az Együttl címet viseli, véleményünk szerint különösen találó választás ehhez a szellemiséghez” – idézi a közlemény Helene Kantát, a Wiener Städtische Versicherungsverein igazgatóságának tagját.

Az Együtt című, 4000 négyzetméteres műalkotás összesen 30 nyomtatott hálós lapból áll, amelyek mindegyike körülbelül 3 méter széles és 63 méter hosszú. Az átlósan összefonódó csíkok élénk, vidám színek spektrumát jelenítik meg a Bécs belvárosában fekvő, Ring menti épület homlokzatán, amely a Duna-csatornára néz.

„Alkotásomban különböző színárnyalatok keresztezik egymást, utalva Közép-Európa sokszínűségére. Ez a színes kompozíció nem csak a Ringturm lineáris architektúráját hivatott dinamizálni, hanem célja az is, hogy az épületből kiindulva színeket sugározzon a környező területre. Vizuális stimuláns a nyári Duna-csatornánál, de egyben egy olyan horgony is, amely a remény jelét küldi az országhatárokon túlra” – mondta el alkotásáról Maurer Dóra.

A Wiener Städtische Versicherungsverein olyan, neves osztrák alkotók mellett, mint Gottfried Helnwein vagy Arnulf Rainer, 2012 óta közép- és kelet-európai művészeket is felkér a Ringturm művészi átalakítására – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: Maurer Dóra Kossuth-díjas grafikus, fetőművész, a neoavantgárd képviselője műtermében. Fotó: MTVA/Hagyaték: Keleti Éva)

Június 20-án 11 órától, a Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsi színművésztől – közölte szerdán Facebook-oldalán a budapesti Katona József Színház.

A színművész tizennégy éves kora óta volt színpadon, játszott a Szegedi Nemzeti Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban is.