Ma van a magyar dráma napja

Ilyenkor számos színházi vonatkozású díjat is átadnak. 

2021. szeptember 21., 19:24

Szerző:

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

A Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma ünnepe, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi és a határon túli magyar drámairodalom értékeire, ösztönözzék az írókat újabb művek megalkotására.

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni élete főművét, amelyet feljegyzései szerint 1860. március 26-án fejezett be. A sokáig színpadi előadásra alkalmatlannak vélt mű ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én, csaknem két évtizeddel Madách halála után, a Nemzeti Színházban tartották az intézmény igazgatója, Paulay Ede rendezésében. A darabot néhány év alatt valamennyi magyarországi színház műsorára tűzte, az elmúlt csaknem 140 évben a Nemzeti Színházban nyolcszor újították fel. A második világháború után először 1947-ben mutatták be, de a kommunista kultúrpolitika nem sokkal később betiltotta, csak 1957-től játszhatták ismét rendszeresen. A legfrissebb változatot 2018-ban Vidnyánszky Attila állította színpadra, az idei MITEM-en a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása is látható.

A magyar dráma napja alkalmából számos kitüntetést is átadnak. Az 1984-ben Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga által alapított Szép Ernő-jutalmat – Szép Ernő-díjat – drámaíróknak osztják ki, 1992-ig csupán egy alkotó vehette át, azóta a díjazottak köre 2-3 főre bővült. A Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta ítéli oda az évad legjobb magyar drámájának járó elismerést, valamint a Bálint Lajos Vándorgyűrűt, utóbbit felváltva egy-egy dramaturgnak, illetve művészeti titkárnak. A Színházi Kritikusok Céhe 1979 óta minden évben átnyújtja az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit tizenöt kategóriában elismerő Színikritikusok Díját, 2011 óta pedig életműdíjjal jutalmazza az arra érdemes alkotót. Idén posztumusz különdíjjal tisztelegnek a nemrégiben elhunyt Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt. A MITEM-en a magyar dráma napján Törőcsik Marira emlékeznek, az emlékest számos neves művész fellépésével, Bérczes László rendezésében látható.

(Kiemelt kép: Budapest, 2019. december 12. Mózes András (b) William, Vida Péter (k) Norman és Szabó Győző (j) David szerepében Michael Frayn Legszebb férfikor című darabjának fotóspróbáján a budapesti Thália Színházban 2019. december 12-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.