Ma újra Pozsonyi Piknik, ki ne hagyják a 168 Óra standját!

2018. szeptember 1., 10:21

Szerző:

Tematikus utcákban könyvekkel, színházakkal, kulturális programokkal várja a közönséget szeptember 1-jén egész nap a tizedik Pozsonyi piknik. A Jászai Mari tértől a Szent István parkig csaknem 60 színház, számos könyvesbolt, cukrászda, étterem és civil szervezet standja várja a családokat – külön a kicsiknek szóló programokkal is.

Az idén tizedik alkalommal megvalósuló rendezvény mára az ország egyik legnagyobb kulturális seregszemléjévé vált. Újlipótváros civil kulturális fesztiválja szombaton 10 és 21 óra között a XIII. kerületi Újpesti rakparton, a Jászai Mari tér és a Szent István park között kínál programokat sokféle műfajban – olvasható a szervezők közleményében. Mint írják:

A rendezvényen hagyomány a tematikus utcák sora, bár a színházak utcája az idén inkább színházak parkja lesz, olyan sok társulattal és művésszel találkozhatnak az érdeklődők a Szent István park keleti oldalán.

A Pozsonyi Pikniken hagyomány szerint jelen van a 168 Óra szerkesztősége

Az idén is kortárs festőművészek várják az érdeklődőket a Piknik Galéria, illetve Weiler Péter festő, író szervezésében, munkáikra a helyszínen licitálni lehet, a bevétel jótékony célokat szolgál.

A további tematikus utcák között van a könyvesek utcája az Újpesti rakparton, ahol írókkal találkozhatnak az érdeklődők, a Gasztro utca és a média sor (ez utóbbi ad helyet a 168 Óra standjának is, amelynek programjairól alább bővebben – a szerk.). A Gyerek-piknik programjairól idén is a Hatszín Teátrum gondoskodik Radnóti Miklós utcai helyszínén.

A felnőttek számára programokat kínáló két színpad fellépői között vannak a Vígszínház művészei, Kern András és ifj. Vidnyánszky Attila, a Liszt Ferenc Kamrazenekar, a Szent Efrém Férfikar, valamint a Nemzeti Táncszínház. Színpadra lép Jávori Ferenc, Dunai Tamás és Darvas Ferenc is. Saját művét olvassa fel Erdős Virág, Lackfi János, Lukács Sándor és Nyáry Krisztián, aki a Pozsonyi Piknik egyik alapítójáról és névadójáról, Bächer Iván íróról is megemlékezik.

Fellép a Fischer Annie Zeneiskola két együttese, valamint a Dumaszínház, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Színház, a József Attila Színház, az Átrium és a Karinthy Színház produkciója is látható lesz. Puskás Péter és Szlovákiából a Fats Jazz Band koncertjére is várják a közönséget. A rendezvényen megemlékeznek tanítványai - köztük László Boldizsár, Zsédenyi Adrienn, Kádek Heni - a legendás újlipótvárosi énektanárról, Sík Olgáról.

Színpadra lép Szörényi Levente a Vujicsics Együttes kíséretében. A színpadok között az írók dedikálnak, a színházak kisebb felolvasásokat tartanak.

A rendezvényt alapító Láng Téka két helyszínen is szervez saját kulturális programokat, találkozókat. Egy operatársulat eközben ismét a környező utcák erkélyeit foglalja el, és délután operaperformanszokkal várják a közönséget.

A Pozsonyi Piknik Egyesület által szervezett rendezvény részletes programja a Pozsonyi Piknik Facebook-oldalán található meg.

A Pozsonyi Piknikről természetesen a 168 Óra sem hiányozhat: idén az Újpesti rakpart 8-as standján várjuk a tisztelt olvasókat. Tervezett programjaink:

  • 10:30 és 13:00 Közéleti kvíz
  • 11:00 Vendégségben a 168 Óránál – Házigazda: Herskovits Eszter
  • szerkesztő, vendégek: Orlai Tibor producer, az Orlai Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója és Ötvös András színész
  • 14:00 Új lehetőségek címmel Lakner Zoltán, a 168 Óra főszerkesztő-helyettese beszélget Ceglédi Zoltánnal és Unger Annával
  • 16:00 #dorcifut – élőben, Ónody-Molnár Dóra beszélget Szász Eszterrel és Gusztos Péterrel
  • 17:00 Lakner Zoltán és Tóth Ákos dedikálja a Volna itt egy ország című könyvét
  • Végig: 168 Óra-relikviák, ajándéktárgyak, archív lapszámok árusítása és kedvezményes előfizetési akció garantált ajándékokkal, de partner-programunkról is mindent megtudhat.

168 Óra a Pozsonyi Pikniken

Töltsük együtt a szombatot, piknikezzen a 168 Órával! Tervezett programjaink: * 10:00-18:00 Partnerprogram Kötetlen beszélgetések, író-olvasó találkozók...

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!