Miért pont április elseje a bolondoké?

Április elseje, más néven minden bolondok napja, a legtöbb országban április első napja. Nevét arról a szokásról kapta, hogy ezen a napon tréfát űznek – például azt mondják a barátaiknak, hogy a cipőfűzőjük ki van kötve, vagy úgynevezett bolondok házába küldik őket. Bár a napot évszázadok óta megtartják, valódi eredete ismeretlen és gyakorlatilag megismerhetetlen. Olyan ünnepekhez hasonlít, mint az ókori Róma Hilaria ünnepe, amelyet március 25-én tartottak, vagy az indiai Holi-ünnep, amely március 31-én ér véget.

2023. április 1., 13:24

Szerző:

A britannica.com szerint a modern szokás Franciaországból származik, hivatalosan a Roussillon-ediktummal (1564 augusztusában hirdették ki), amelyben IX. Károly elrendelte, hogy az új év ne húsvétkor kezdődjön, ahogyan az a kereszténység egész területén szokás volt, hanem január 1-jén. Mivel a húsvét holdnaptárhoz kötődő és ezért mozgatható dátum volt, azok, akik ragaszkodtak a régi szokásokhoz, az „áprilisi bolondok” voltak. Mások szerint a nap időzítése a tavaszi napéjegyenlőséggel (március 21.) állhat összefüggésben, amikor az embereket az időjárás hirtelen változása bolondítja meg. 

Az áprilisi bolondok napjának megünneplésében országonként vannak eltérések, de mindegyikben közös az ürügy, hogy valaki bolondot csináljon valakiből. Franciaországban például a bolondot poisson d'avril („áprilisi hal”) néven emlegetik, talán a fiatal halakra utalva, tehát olyanra, amelyet könnyen el lehet kapni; a francia gyerekek szoktak papírhalat tűzni a gyanútlan barátok hátára.

Skóciában ez a nap a Gowkie-nap, a gowk vagy kakukk miatt, amely a bolond és a kakaskodó szimbóluma, ami arra utal, hogy valamikor a szexuális szabadossággal is összefüggésbe hozható volt; a következő napon „rúgj meg” feliratú táblákat tűznek a barátok hátára. Sok országban az újságok és a többi média is részt vesz benne – például hamis szalagcímekkel vagy hírekkel.

(Kiemelt képünk: Bohócok és pantomimesek vonulnak végig Szentpétervár utcáin 2022. április 1-jén, az április elsejei bolondok napja alkalmából.
Olga MALTSEVA / AFP)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.