L. Simon: Brenner Koloman magából csinált hülyét

A Magyar Zene Háza átadó ünnepségéről és az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár avatásán történtekről beszélgetett Fiala János L. Simon Lászlóval, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójával a KeLjfeLjancsi keddi adásában.

2022. január 25., 11:17

Szerző:

L. Simon Lászlónak elmondása szerint nem szokása kommentelni a Facebookon, Karácsony Gergely főpolgármester, a Magyar Zene Háza megnyitójáról szóló bejegyzéséhez mégis fűzött megjegyzést.

„Ez döbbenetes. A Magyar Zene Háza egy hatalmas, romos, betonépület, a Hungexpo egykori irodája helyén épült. Egy ocsmány szocialista sebet sikerült begyógyítani. Még az időközben kinőtt fákat is bele komponálta az építész az izgalmas épületbe. Miért lenne ez erőszak a park ellen?” – írta oda a főpolgármester posztjához. 

– Mi szülte a kommentet? – kérdezte Fiala János. „Nagyon régóta ismerem személyesen Karácsony Gergelyt és jó viszonyban is vagyunk. Rosszul csinálja, hogy a Liget ellen kikel, ráadásul történelmileg sem igaz, amit állít” – kezdett válaszába L. Simon László, majd kifejtette: a New York-i Central Parkkal, vagy a londoni Hyde Parkkal való párhuzam sohasem állt meg, mert a Városliget sosem volt pusztán egy park. „Ez a magyar kultúra meghatározó helyszíne több mint 100 éve. Meghatározó kulturális épületek vannak a Városligetben: Műcsarnok, Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza, Vajdahunyad vára, Állatkert, Műjégpálya. Itt igazán durva beavatkozás a park életébe a kommunizmus ideje alatt történt, a Hungexpo és a Petőfi Csarnok épületével, valamint a Felvonulási térrel. A lepusztultság megszűnt, a retró-hangulatot felszámoltuk, a világ egyik legszebb játszóterét építették meg. Az Zene Háza épülete fantasztikus, gyönyörű, egyben világszínvonalú, és a környezetbe illő, de itt soha semmi sem jó – jellemezte a Városliget projektet L. Simon László.

A műsorvezető ezután Bardóczi Sándor Budapest fő-tájépítészének bejegyzéséből idézett: „...mert minden más megközelítés, mint a romos betonépületek lebontása és a helyére fa ültetése egy közpark ellen erőszaknak minősül, s ezt nagyjából minden európai városban ugyanígy gondolják. Sőt tovább megyek, a Városmajor tervpályázat előkészítése során az állami fél és a XII kerületi önkormányzat is osztja ezt a véleményt. A Városligetnél, a világ egyik első közparkjánál miért gondoljuk mégis azt, hogy egy történeti közparkot csak és kizárólag új épületek parkba építésével lehetséges felújítani?”
A kérdésre L. Simon László azt válaszolta, szerinte legitim megoldás, amit a projekt ellenzői mondanak, de a park szerves fejlődésének része, hogy egy komplex szórakozási negyede jön létre a városnak.

Fiala János ezután Orbán Viktor a Magyar Zene Háza avatásán mondott kormányfői beszédből azt a részt idézte, ha a Fidesz nyeri az áprilisi választást, akkor befejezik a Liget Projektet. Megépítik az új Nemzeti Galériát. Válaszában L. Simon László elmondta, hogy igen, sokat járt a Petőfi Csarnokba, majd bezárását követően is látogatta az épület udvarán rendezett hétvégi bolhapiacokat, másrészt viszont kifejtette, hogy a budai vár rekonstrukciójához elengedhetetlen a Nemzeti Galéria kiköltöztetése, az pedig nem járja, hogy a múzeum kincseit hosszú időn keresztül ne láthassa a nagyközönség. Emellett azt is kiemelte, hogy a tervezett épület építészeti koncepciója nagyon izgalmas. Ami a miniszterelnök 2019-es, az önkormányzati választások után elhangzott mondatait illeti, miszerint csak az fog megépülni, amit a Fővárosi Önkormányzat akar, L. Simon László új szempontot említett: „Nem tudom, mi alapján mondja Karácsony Gergely, hogy a budapestiek azt akarják, hogy ne épüljön meg a Liget. Budapest ügyei és a Városliget ügye nem pusztán a fővárosban élők dolga, hanem az egész országé. Ezek szimbolikus dolgok, amelyek az egész nemzetközösséget érintik. Biztos vagyok abban, hogyha népszavazás lenne arról, hogy megépüljön-e a Liget, vagy sem, az emberek támogatnák” – állította L. Simon László.

A beszélgetés második részében Fiala János a szombat reggel óta zajló ún. Fekete Péter-ügyről beszélgetett. A 444.hu hozta nyilvánosságra, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki avatóján közölte: „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal”. Ekkor kesztyűs kezébe vett egy focilabdát, amit a Petőfi Irodalmi Múzeumból hozott. A hírportál szerint Prőhle Gergely, aki korábban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt, most pedig egyebek felel az evangélikus gyűjteményért, „csúnyán helyretette” az államtitkárt. Az ügy miatt Brenner Koloman, a Jobbik politikusa folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentette az államtitkárt.

L. Simon László csodálkozva tapasztalta a „műbalhét” „Saját maguk belinkelték a videofelvételt, amelyen látható, hogy Prőhle ironizálva mondja Feketének, hogy ugye visszaviszi a labdát. Fekete Péter folyamatosan űzi ezt a játékot, minden alkalommal, amikor felavat valamit, odavisz egy tárgyat. Mindig szabályosan kikölcsönözi a műtárgyakat. Brenner Kolomannak elment az esze. A feljelentés abszurd, és értelmezhetetlen dolog” – mondta L. Simon László, aki egyébként nem híve a petícióknak, de amikor megkeresték, aláírta a Fekete Péter melletti kiállást. – Bolhából elefánt, árnyékra vetődés, vagy rosszindulat ami történt? – kérdezte Fiala János. „Egy kultúrával foglalkozó embernek éreznie kellene az iróniát. Brenner Koloman magából csinált hülyét a feljelentéssel” – zárta mondanivalóját L. Simon László.

(Kiemelt kép: L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke a 85 éves Kalász Márton Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító és prózaíró, a nemzet művésze köszöntésén a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019. szeptember 6-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Több száz eseményt, köztük színházi előadásokat, irodalmi esteket, képzőművészeti és családi programokat, koncerteket kínál öt napon át az idén augusztus 2. és 6. között zajló Ördögkatlan fesztivál – közölték a szervezők keddi online sajtótájékoztatójukon.

90 éves korában elhunyt Colin Cantwell, az X-Wing és a Halálcsillag tervezője. A Star Wars számos ikonikus hajójának megalkotója dolgozott a 2001: Űrodüsszeia című filmen is, és segédkezett az 1969-es holdraszállás közvetítésében is.

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntette ki a cannes-i filmfesztivál a Top Gun: Maverick című filmje szerdai díszbemutatójára érkezett Tom Cruise-t.