Közösségi költészet

A Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János azt mondta a 168 Órának: a magyar költészet jól „teljesít”, bár nem összevethetők a próza- és a verskötetek eladási adatai. Még sok előítéletet kell lebontani, hogy a költészet a prózához hasonlóan elfogadottabbá váljon.

2015. április 11., 12:30

– Azt a kánont hallottuk: a jó versnek rímképlete van, a költő meg vátesz. Ami ettől a képtől eltér, az elbizonytalanít minket. Ugyanakkor a jó pillanat, a jó szöveg oldja ezt. Néhány éve a politikai költészet, mostanában pedig a slam poetry tette közösségi élménnyé a költészetet – véli Szegő János.

Szerinte széttartó, egyedi a magyar líra, a korábban meglévő struktúrák felszámolódtak, összekeveredtek. A Magvető a költészet napjára megjelentetett négy új verseskötete is négy teljesen különböző, nehezen összehasonlítható világot tár fel: a könyvekben szinte csak annyi a közös, hogy mind magyar nyelven szólnak.

Bognár Péter A rodológia rövid története című műve komoly fricska: gúnyt űz az irodalom korábbi működtetőiből. Hevesi Judit első verseskönyvében, a Hálátlanok búcsújában a formának minimális szerepe van, traumalíra ez redukált képekben. Horváth László Imre A hajó, ami nőket szállított című kötete „újragombolja” a szerelmi költészetet. G. István László a Repülő szőnyeg című könyve pedig a verstant keveri a költészettel.

Az új köteteket április 10-én mutatják be az Impró „kreatív töltőállomáson”. Lesz verstanóra, dalnokverseny, amelyen a középiskolások számára hirdetett verspályázat legjobb alkotásai szerepelnek. Ezután Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Kemény Lili, Mesterházi Mónika, Nádasdy Ádám, Szabó T. Anna és Szálinger Balázs improvizációs versenye következik, majd az estet énekelt versek zárják Erdős Virág, Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László közreműködésével.

1964 óta ünnepeljük József Attila születésnapján, április 11-én a magyar költészet napját. Idén is országszerte versfelolvasásokat, megemlékezéseket szerveznek. A Vígszínházban Hegedűs D. Géza rendezésében szavalnak a színészek. Debrecenben aznap a helyi 1-es számú villamoson versekkel köszöntik az utazókat.