Jim Jarmuschtól Andrej Koncsalovszkijig: Idén is színes lesz a Titanic Filmfesztivál

2017. március 30., 12:36

Idén is lesz Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az április 6. és 13. közötti, huszonnegyedik moziünnepre 34 film érkezik a világ 27 pontjáról. A Titanic szokás szerint a kortárs alkotások legizgalmasabbjaiból ad válogatást hat kategóriában: Versenyben, Fesztiválkedvencek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, illetve Titanic dox. A zenés dokumentumfilmek kivételével mindegyik alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal ve­títik.

A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, és itt lesz először látható Török Ferenc és Szántó T. Gábor új alkotása, az 1945 is. Magyarországon először itt vetítik még Mike Mills XX. századi nők című filmjét, illetve Jeff Nichols Lovingját. A kínálatban szerepelnek díjnyertes alkotások is, például Andrej Koncsalovszkij Édenkert című holokausztdrámája, amely tavaly Ezüst Oroszlánt kapott a velencei filmfesztiválon. Érdekesség még a Nyers című francia arthouse horror, amely a cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI-díjas lett tavaly, illetve arról is híres lett, hogy Torontóban többen elájultak a bemutatóján.

A Titanic dox kategóriában, vagyis a dokumentumfilmek között látható a Leo­­nard Cohenről, illetve a David Lynch rendezőről forgatott alkotás. Az énekesről szóló film rendezője, Tony Palmer a bemutatóra is eljön. Jon Nguyen, Rick Barnes és Olivia Neergaard-Holm dán rendezők David Lynchről szóló filmje pedig a rendező életének meghatározó színtereit mutatja be. Jim Jarmusch Gimme Danger címmel a The Stooges rockzenekarról forgatott.

A Titanic 2005 óta versenyfesztivál is. Idén hét film versenyez a Hullámtörők-díjért. A zsűri elnöke Enyedi Ildikó rendező, tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író.

H. E.