Dutyiba dugták az Arany Medve-díjas ellenzéki rendezőt

Börtönbe szállították Dzsafar Panahi ellenzéki iráni filmrendezőt, hogy folytassa a 2010-ben rá kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetés letöltését. Az Arany Medve-díjas rendezőt egy hete tartóztatták le Teheránban.

2022. július 19., 13:14

Szerző:

A 62 éves filmrendezőt a Teherán közelében lévő Evin börtönbe vitték – közölte kedden az iráni igazságügyi hatóságok szóvivője egy sajtóértekezleten.

Panahit egy hete akkor vették őrizetbe, amikor a teheráni ügyészségre ment, hogy ott tájékozódjon egy másik rendező, Mohammad Raszulof ügyéről, akit szintén letartóztattak.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Medve-díjat, 2018-ban pedig a Cannes-i Filmfesztiválon Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott díjat.

A másként gondolkodó művészt 2010-ben hat év börtönbüntetésre ítélték és húsz évre eltiltották a filmkészítéstől „rendszerellenes propaganda” miatt, miután 2009-ben az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen demonstrált.

Az utazástól és a médiának való nyilatkozástól is eltiltott rendező azonban tovább folytatta a munkát Iránban. A 2010-ben rá kiszabott börtönbüntetésből két hónapot töltött le, majd feltételesen került szabadlábra, ám bármikor visszakerülhetett a börtönbe.

Raszulofot és kollégáját, Mosztafa Aleahmadot a hatóságok a közrend megzavarása miatt tartóztatták le július 8-án, mert május közepén nyílt levélben ítélték el, hogy a hatóságok több kollégájukat letartóztatták és tüntetőkre csaptak le.

A közelmúltban az iráni hatóságok számos ellenzékit tartóztattak le, köztük a reformista mozgalom egyik alakját, Musztafa Tajzadehet „állambiztonság elleni tevékenység” vádjával.

Múlt pénteken Franciaország az iráni filmesek azonnali szabadon bocsátását követelte.

(Kiemelt kép: Dzsafar Panahi iráni filmrendező 2004. szeptember 3-án. Fotó: AFP)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!