Iggy Pop kapja idén a Polar Zenei Díjat

A díj mellé jár 34 millió forint is. 

2022. február 8., 13:45

Szerző:

Iggy Pop amerikai énekes és a francia Ensemble Intercontemporain kapja idén a Polar Zenei Díjat – jelentette be Marie Ledin, a díj igazgatója, írja az MTI.

A jelentős zenei teljesítményért minden évben két, egyenként egymillió svéd koronával (34 millió forint) járó díjat ítélnek oda, az egyiket egy könnyűzenei, a másikat pedig egy klasszikus zenei előadónak vagy zenekarnak.

Az elismerés, amelyet a koronavírus-járvány miatt két évig nem osztottak ki, idén ünnepli az első díjátadó 30. évfordulóját: 1992-ben Paul McCartney-nak ítélték az elismerést.

A díjátadó ceremónia idén május 24-én lesz a stockholmi Grand Hotelben.

A punk keresztapjaként is emlegetett Iggy Pop, polgári nevén James Newell Osterberg Jr, aki mind a The Stooges frontembereként, mint szólóénekesként világhírű lett, videón köszönte meg az elismerést.

„Tudom, hogy milyen kiváló emberek kapták meg korábban a Polar Zenei Díjat”

– mondta a 74 éves rockveterán, hozzátéve, hogy megtisztelőnek tartja az elismerést, és alig várja, hogy Stockholmban átvehesse.

A világ vezető kortárs klasszikus zenei együtteseként ünnepelt párizsi Ensemble Intercontemporaint 1976-ban alapította Pierre Boulez néhai francia zeneszerző. Matthias Pintscher zenei igazgató vezetése alatt az együttes zeneszerzőkkel működik együtt, felfedezve hangszeres technikákat, valamint zenei, táncos, színházi, filmes, videós és vizuális művészeti projektekben működnek közre.

A Polar-díjat a néhai ABBA-menedzser és dalszerző, Stig Anderson alapította 1989-ben, és először 1992-ben adták át. Eddig mások mellett olyan sztárok kapták meg, mint a Metallica, Sting, Patti Smith, Paul Simon, Chuck Berry, Elton John és Björk.

(Kiemelt képünk: Iggy Pop amerikai zenész érkezik a 62. Grammy-díjátadóra Los Angelesben 2020. január 26-án. Fotó: VALERIE MACON / AFP)

 

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!