Iggy Pop kapja idén a Polar Zenei Díjat

A díj mellé jár 34 millió forint is. 

2022. február 8., 13:45

Szerző:

Iggy Pop amerikai énekes és a francia Ensemble Intercontemporain kapja idén a Polar Zenei Díjat – jelentette be Marie Ledin, a díj igazgatója, írja az MTI.

A jelentős zenei teljesítményért minden évben két, egyenként egymillió svéd koronával (34 millió forint) járó díjat ítélnek oda, az egyiket egy könnyűzenei, a másikat pedig egy klasszikus zenei előadónak vagy zenekarnak.

Az elismerés, amelyet a koronavírus-járvány miatt két évig nem osztottak ki, idén ünnepli az első díjátadó 30. évfordulóját: 1992-ben Paul McCartney-nak ítélték az elismerést.

A díjátadó ceremónia idén május 24-én lesz a stockholmi Grand Hotelben.

A punk keresztapjaként is emlegetett Iggy Pop, polgári nevén James Newell Osterberg Jr, aki mind a The Stooges frontembereként, mint szólóénekesként világhírű lett, videón köszönte meg az elismerést.

„Tudom, hogy milyen kiváló emberek kapták meg korábban a Polar Zenei Díjat”

– mondta a 74 éves rockveterán, hozzátéve, hogy megtisztelőnek tartja az elismerést, és alig várja, hogy Stockholmban átvehesse.

A világ vezető kortárs klasszikus zenei együtteseként ünnepelt párizsi Ensemble Intercontemporaint 1976-ban alapította Pierre Boulez néhai francia zeneszerző. Matthias Pintscher zenei igazgató vezetése alatt az együttes zeneszerzőkkel működik együtt, felfedezve hangszeres technikákat, valamint zenei, táncos, színházi, filmes, videós és vizuális művészeti projektekben működnek közre.

A Polar-díjat a néhai ABBA-menedzser és dalszerző, Stig Anderson alapította 1989-ben, és először 1992-ben adták át. Eddig mások mellett olyan sztárok kapták meg, mint a Metallica, Sting, Patti Smith, Paul Simon, Chuck Berry, Elton John és Björk.

(Kiemelt képünk: Iggy Pop amerikai zenész érkezik a 62. Grammy-díjátadóra Los Angelesben 2020. január 26-án. Fotó: VALERIE MACON / AFP)

 

Egészen pontosan március 27-én tölti be hatvanadik életévét Quentin Tarantino amerikai rendező, kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja.

 

A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

„Szóljon az embereinek, hogy hívják fel az én embereimet. Tudják, hogy kik ők, tudják, hogy hol vagyunk, ne beszélgessünk a kib…tt interneten, lássuk, mit akarsz mondani” – nyilatkozta Noel Gallagher egy francia rádiónak adott interjúban.