Herczeg Szonja: Pacsuli

Novella.

2020. január 1., 21:00

Szerző: Herczeg Szonja

Egy elszigetelt kis házra vágyott a semmi közepén. Ahol reggel kisétál a verandára, kortyolgatja a kávét, télen befagy a segge, de nincs wifi, és a telefonja sem tud csörögni. Ahol elzárták a digitális csapot, senki sem érheti el.

Arra vágyott, hogy a természettel hadakozzon az emberek helyett. Hogy hajnalban keljen az állatokhoz, napnyugtával tápászkodjon fel a kertből, télen örüljön, ha a friss havat el tudja kotorni a bejárat elől, hogy valami élelmet szerezzen.

Míg ezen morfondírozott, a gang túloldalán két srác beszélgetett. Inkább már üvöltött, nem voltak szomjasak, az messziről látszott. Be volt lőve a haj, tapadt a póló, tapadt a nadrág, nagy volt a hangulat, hú, de fasza, a hozzáig átérződő pacsuli szagáról nem is beszélve, amit magukra löttyintettek, hogy elfedje egy kicsit a pia- és cigiszagot a lányok elől. Fingjuk nincs arról, hogy úgysem fogja őket érdekelni, hogy büdösek, jók lesznek így is. Kevés a választék.

El kellene neki is néznie valahova, ez az este és a holnapi nap van a héten, amikor valamit csinálhat. Mi a faszt panaszkodsz, mentél volna valahova! – mondják majd neki, ugye, mert ilyenkor valamit csinálni kellene, mégsem sittet hordott a héten, bassza már meg, mit képzel, hogy nem örül, jöhetne a gyerek, akkor nem nyavalyogna ennyit, meg a betegség, meg a pestis, meg a kevesebb fizetés, lehetne az is, hogy nem folyik a víz a csapból, tudja-e egyáltalán, milyen kibaszott szerencsés?

Tudja.

Bemegy, felteszi a kávét, a fürdő felé veszi az irányt, bedezodorozza magát, átmegy a hálóba, leveszi az otthoni pólót, felhúz egy melltartót, előkap egy ruhát, kimegy a kávéért, megcukrozza, tejet önt bele, visszamegy a fürdőbe, kihúzza a szemét, itt elmegy a kedve a folyamat többi részétől, kimegy a konyhába, megissza a kávét, bekap két kekszet, rágyújt egy cigire, bemegy a nagyszobába, kinyitja az ablakot, meghallja az autókat, beszívja a port, a mocskot, a benzingőzt, a nyomorúságot és örömöt, visszamegy a konyhába, elnyomja a cigit, be újra a hálóba, bezárja az ablakot, majd ki az előszobába, végig a gangon, le a lépcsőn, ki az utcára, egyenesen a buszmegálló felé, telefont előveszi, szól, hogy mindjárt ott van, leteszi, felszáll a buszra, az emberek hangja késként szurkálja az agyát, a kinti látvány lassan maga a pokol, emberek az utcán, nyomorog és boldog, iszik meg eszik, vannak is meg nincsenek is.

Leszáll a buszról, besétál az utcán, és megint elhatározza, hogy, bár nem ma, de majd holnap biztosan. Mert ennek semmi értelme.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!